Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-12-16

Årets julgåva tänder framtidshoppet för 60 unga i Kenya

Årets julgåva går även i år till Kenswed Academy i Kenya. Här kan du läsa om hur gåvan ger utsatta ungdomar chansen att bryta fattigdomsspiralen och skapa ett liv med en ljusare framtid. – Den här utbildningen ändrar hur jag tänker. Jag är helt annorlunda idag, säger Peter Njuguna, en av eleverna på skolan.
Unga killar programmerar på varsin dator

Det är svårt att föreställa sig den vardagsverklighet som eleverna kommer ifrån. De flesta har vuxit upp antingen i Nairobis slumområden eller på den fattigaste landsbygden – ofta i plåtskjul utan vare sig dusch, toalett, el eller ens pengar till mat för dagen.

Årets julgåva från Ateas hjälpande händer är på 250 000 kronor och stöttar både en ny årskull på 35 elever som börjar på den fyraåriga gymnasieutbildningen i vår, samt de 25 elever som i somras blev de första att gå på skolans eftergymnasiala programmeringsutbildning. 

”Jag är så tacksam” är ord som återkommer när elever delar med sig av sina upplevelser från skolan.

För många är det en obeskrivlig känsla när de kommer till skolan första dagen. Det är svårt att ta in det faktum att de nu har tillgång till lampor på kvällen, schampo i duschen, mat på bordet, rent vatten, sjukvård, och att de kan känna sig säkra och trygga dag som natt. Men framför allt – skolan ger möjligheten till en meningsfull framtid, en chans att bryta sig fri från fattigdomsspiralen.

”Jag hoppas få anställning på ett stort bolag, eller till och med äga mitt eget företag”

Eleverna får särskild hjälp att utveckla en tilltro till sin egen förmåga att skapa något nytt för sig själva, sina familjer och för samhället; att upptäcka och värdesätta sin glöd, sina egenskaper, sina talanger och styrkor, och att våga sätta upp motiverande mål och att kämpa för att nå dem.

– Tidigare trodde jag att programmering bara var något för dem som är supersmarta och har en god ekonomi. Den här utbildningen ändrar hur jag tänker. Jag är helt annorlunda idag. Jag kan skapa en webbsida, och även utveckla idéer inom programmeringsspråk som JavaScript och PHP. Jag vill jobba hårt, och hoppas få anställning på ett stort bolag, eller till och med äga mitt eget företag, säger studenten Peter Njuguna på skolans programmeringsutbildning.

Vill förbättra samhället

Många på skolan uttrycker sig längtande om vad de vill bli i framtiden: programmerare, advokat, lärare – eller som en säger, ”Kenyas femte kvinnliga hjärtspecialist”. Vanligt är att vilja hjälpa sina familjer, sina stammar och samhället i stort – inte bara lyckas för sin egen karriärs skull. En vanlig drivkraft är exempelvis att verka för att färre flickor ska hamna i prostitution eller bli bortgifta mot sin vilja.

Ateas hjälpande händer har engagerat sig i Kenswed sedan 2019. Många av Ateas medarbetare har valt att bidra med en del av sin lön varje månad till att stötta välgörenhetsinsatserna – och Atea matchar beloppet. 

– Jag är stolt över våra medarbetare som väljer att vara månadsgivare, samt att Atea tar ansvar som bolag. Gåvorna gör verkligen skillnad för människor som inte har samma möjligheter som oss, säger Linus Wallin, Ateas vd, om engagemanget.

Behovet extra stort på grund av pandemin

Kenya är precis som resten av världen drabbat av covid-19. På många sätt slår pandemin som hårdast mot den fattigaste delen av befolkningen.

– Många skolor är stängda, vilket har gjort att fler far illa. Skolorna är den trygga platsen för dessa elever. För vissa elever har skolorna hållit öppna ändå, för att de inte har någon annanstans att ta vägen, säger Sara Ångström, ansvarig för Ateas hjälpande händer.

Pandemin försenade och försvårade även starten av den nya programmeringsutbildningen, medan sedan i somras är den alltså äntligen igång.

Ateas hjälpande händers julgåvor till Kenswed, Kenya – år för år

Atea ger varken julklappar eller sommarpresenter till kunder eller anställda. I stället stöttas välgörande ändamål via Ateas hjälpande händer. Läs mer här. Årets julgåva går för fjärde året i rad till Kenswed Academy. Skolan drivs av Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Julgåvan 2021
Sponsring av en gymnasieklass på 40 elever, samt 25 studenter till den nya programmeringsutbildningen.

Julgåvan 2020
Stöttning av tio elever på gymnasieskolan under hela 2021. Färdigställandet av yrkesskolan och programmeringsutbildningen. Donation av it-utrustning.

Julgåvan 2019
Bidrag till byggandet av den nya yrkesskolan som idag inkluderar den programmeringsutbildning som finansieras av Ateas hjälpande händer. 

Julgåvan 2018
Finansiering av en klass på 40 gymnasieelever under ett helt år (2019), inklusive mat, boende och sjukvård.