Hoppa till huvudinnehåll

Fredagens idrottsprofil

J-O Waldner

J-O Waldners arv inom bordtennis förblir outplånligt. Han anses allmänt som en av de största bordtennisspelarna i sportens historia och när den bäste svenske idrottsmannen genom tiderna skulle utses kom Waldner på tredje plats, endast slagen av legenderna Björn Borg och Ingmar Stenmark. Han fick internationellt erkännande för sin exceptionella skicklighet, mångsidighet och livslängd i en karriär som sträckte sig över flera decennier.

Framgångarna inkluderar OS-guld samt dubbla VM-guld i singel, fyra VM-guld i lag och sju Europa Top-12-segrar. Två gånger belönades han med ”Bragdguldet" – 1989 som del av VM-guldlaget och 1992 ensam efter OS-guldet. Waldner är den förste personen, och hittills den enda, från ett icke-asiatiskt land som har vunnit ett OS-guld i bordtennis.

Tomas Ledin

Torsdagskvällens artist

Tomas Ledin

Vad vore svensk sommar utan Tomas Ledin? Ända sedan tidigt 70-tal har Ledin haft det svenska folkhemmet i ett stadigt grepp.

2023 fick han en Heders-Grammis och på hyllan står redan fyra tidigare Grammisutmärkelser. Fem decennier av rekordsäljande plattor och turnéer, över 1980-talets ANC-gala, 1990-talets ”Rocktåget”, 2000-talets ”LedinShowtime”-föreställning och 2010-talets långfilmssuccé' ”En del av mitt hjärta”.

2022 fyllde Tomas Ledin 70 år och firade 50 år som artist på ett utsålt Avicii Arena i Stockholm, där hans långa karriär hyllades. Sommaren 2022 gjordes en jubileumsturné följt av albumet ”Symphonia” och två utsålda konserter med Kungliga filharmonikerna på konserthuset i Stockholm.

 

Lyssna på Tomas Ledin här
Jill Johnson

Onsdagskvällens artist

Jill Johnson

Med en ton och en karaktär som förtrollar har Jill Johnson vuxit fram som en av Sveriges mest älskade countrysångerskor.

Med över 30 års scenerfarenhet, 20 album och otaliga samarbeten med nationella och internationella artister har hon etablerat sig som en av Skandinaviens främsta artister, men hyllas både som singer-songwriter och tv-personlighet.

Hennes musikaliska resa startade när hon som tonåring började turnera som vokalist i ett countryband. Det stora genombrottet kom när hon vann Melodifestivalen 1998 och representerade Sverige vid Eurovision Song Contest i Birmingham i maj samma år. Låten Kärleken är, skriven av Bobby Ljunggren, Håkan Almqvist och Ingela ”Pling” Forsman, kom att bli en av Sveriges mest folkkära låtar. 

Jill har tilldelats Hans Majestät Konungens medalj ”Litteris Et Artibus” för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv. Hon är dessutom Grammis-vinnare och Kristallen-vinnare för bästa programledare och för egna tv-programmet Jills Veranda som återspelats in i Nashville och kommer under våren på SVT.

 

Lyssna på Jill Johnson här
Nour El Refai

Torsdagskvällens standup

Nour El Refai

Nour El Refai är en av Sveriges vassaste och mest pricksäkra komiker.

Just nu är hon aktuell med den både publik- och kritikerhyllade Sverigeturnén ”Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter”.

Nour El Refai har varit en självklar stjärna på den svenska humorscenen sedan debuten i humorprogrammet ”Hus i Helvete” år 2005, tillsammans med Cecilia Forss. Sedan dess har vi sett Nour i den ena storproduktionen efter den andra, bland annat i ”Ballar av stål”, som programledare i Melodifestivalen, deltagare i ”Parlamentet” samt i roller som Mozart i Amadeus och som Lillebror i Karlsson på taket på Dramaten.

2016 hade Nour premiär med den egna föreställningen ”En komisk depression”. Där tog hon besökaren genom sin uppväxt, utveckling och karriär, bröt ner och konkretiserade strukturella samhällsproblem på ett okonstlat, humoristiskt men samtidigt på ett allvarligt sätt. ”En komisk depression” hyllades i media, turnérade under tre säsonger inför utsålda hus, framfördes 85 gånger och sågs av 40 000 besökare.

Nour har även varit aktuell som skådespelare i ”Swede Hollow” på Elverket Stockholm, spelat en ung MIkael Wiehe i ”…har du sett världen?” på Malmö Live, och har under 2022 en roll i långfilmen ”Lyrro”.