Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2023-12-11

Atea stöttar kenyanska ungdomar med utbildning inom it

Årets julgåva från Ateas hjälpande händer går för sjätte året i rad till Kenswed Academy i Kenya och skolungdomar som får chansen att studera it och teknik. Utbildningarna gör enorm skillnad för studenterna som får en god chans till kommande arbetsliv, och genom stödet kan Kenswed göra programmet mer tillgängligt och flexibelt vilket innebär att man kan ta in fler studenter.
Atea stöttar kenyanska ungdomar med utbildning inom it

Ateas hjälpande händer (AHH) skänker i år 250 000 kronor till Kenswed Academy. Det är sjätte året som Atea väljer att skänka pengar till Kenswed och det finansiella stödet fortsätter under 2024. Gåvorna från Ateas medarbetarfond ger kenyanska ungdomar chansen till både utbildning och egenföretagande med fokus på Informations- och kommunikationsteknik.

Julgåvan 2023 kommer stötta en gymnasieklass samt en programmeringsutbildning på yrkeshögskolan. Kensweds yrkeshögskola startades 2021, med hjälp av stöd från AHH, för att kunna erbjuda fler elever och ungdomar en eftergymnasial utbildning som lättare leder till jobb direkt efter examen.

– I vår strävan efter att skapa en konkurrenskraftig programmeringsutbildning prioriterar vi flexibilitet och tillgänglighet. Genom att exempelvis erbjuda helgkurser och hybridkurser strävar vi efter att göra programmering tillgängligt för alla studenter på Kenswed. Visionen är att varje student ska bli en attraktiv medarbetare på arbetsmarknaden, säger Harryson Makamu, rektor vid Kenswed Secondary School.

Ateas hjälpande händer har engagerat sig i Kenswed Academy sedan 2018. Många av Ateas medarbetare har valt att bidra med en del av sin lön varje månad för att stötta insatserna – och Atea matchar beloppet.

– Genom att vi har stöttat Kenswed i över ett halvt decennium har vi fått vara med om en fantastisk resa och med egna ögon sett hur gåvorna från våra medarbetare gjort skillnad. Rektor Harryson Makamu och en av hans studenter Lorraine Makena besökte oss på Atea Sverige nu under hösten och underströk vikten av stödet och hur det möjliggjort att studenter får praktiska färdigheter och chansen till en spännande karriär inom it och teknik, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer på Atea.

– Utbildningen på Kenswed Vacation Training Centre har varit värdefull för mig och dessutom väckt mitt intresse för programmering. Utöver att lära mig kodning så lärde jag mig också att använda logik för att lösa problem. Vi är mycket tacksamma att Atea fortsätter stötta Kenswed på den här spännande resan, säger Lorraine Makena, tidigare student på Kenswed Academy.

Ateas hjälpande händers julgåvor till Kenswed, Kenya – år för år

Julgåvan 2022
För femte året i rad stöttar Atea Kenswed Academy i Kenya och 25 skolungdomar som fått chansen att studera it och teknik.

Julgåvan 2021
Stöttning av en gymnasieklass på 40 elever, samt 25 studenter till den nya programmeringsutbildningen.

Julgåvan 2020
Stöttning av tio elever på gymnasieskolan under hela 2021. Färdigställandet av yrkesskolan och programmeringsutbildningen. Donation av it-utrustning.

Julgåvan 2019
Bidrag till byggandet av den nya yrkesskolan som idag inkluderar den programmeringsutbildning som finansieras av Ateas hjälpande händer.

Julgåvan 2018
Finansiering av en klass på 40 gymnasieelever under ett helt år (2019), inklusive mat, boende och sjukvård.

Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager