Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-12-14

Ateas julgåva stöttar ungdomar i Kenya med utbildning och entreprenörskap

Årets julgåva från Atea hjälpande händer går för femte året i rad till Kenswed Academy i Kenya och 25 skolungdomar som fått chansen att studera it och teknik. Dessutom meddelar Atea att man fördjupar samarbetet ytterligare genom att under kommande två år fortsätta att ge stöd till Kenswed Academy. – Vi ser att utbildningarna gör enorm skillnad och fortsätter därför att stötta, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer.
Ateas hjälpande händer

Årets julgåva från Ateas hjälpande händer är 250 000 kronor, och detta är femte gången som Atea väljer att skänka pengar till Kenswed Academy och kommer fortsätta att göra så till och med 2024.

Gåvorna från Atea ger utsatta ungdomar chansen till både utbildning och egenföretagande med fokus på it och teknik. Förhoppningen är att på sikt ge ungdomarna möjligheten att skapa en ljusare framtid och bryta fattigdomsspiralen.

Pengarna går framförallt till fortsatt stöttning av en gymnasieklass om 40 elever samt till en programmeringsutbildning på yrkeshögskola om 25 elever. Kensweds yrkeshögskola startades 2021 för att kunna erbjuda fler elever och ungdomar en eftergymnasial utbildning som lättare leder till jobb direkt efter examen. Satsningen fokuserar på utbildningar i exempelvis programmering och entreprenörskap.

– Effekten har varit positiv, där majoriteten av studenterna har möjlighet att designa, utveckla och implementera enklare program. Eleverna lär sig också avancerad webbdesign i programmeringsspråken PHP, Python och Javascript. Jag vill personligen tacka Atea för arbetet de gjort för skolan och att de säkerställer vårt fortsatta arbete, säger Stanley Gathua, ansvarig lärare på programmeringsutbildningen vid Kenswed Academy.

Ateas hjälpande händer har engagerat sig i Kenswed sedan 2018. Många av Ateas medarbetare har valt att bidra med en del av sin lön varje månad till att stötta insatserna – och Atea matchar beloppet.

– Vi får ett säkert kvitto på hur våra gåvor gör skillnad för ungdomarna på Kenswed Academy. Särskilt spännande är det att följa programmeringsutbildningen, eftersom det är en relativt ny satsning. Det är tack vare alla fantastiska månadsgivare till Ateas hjälpande händer som dessa individer får chansen till utbildning, vilket ger ökad framtidstro, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer på Atea.

Ateas hjälpande händers julgåvor till Kenswed, Kenya – år för år

Atea ger varken julklappar eller sommarpresenter till kunder eller anställda. I stället stöttas välgörande ändamål via Ateas hjälpande händer. Årets julgåva går för femte året i rad till Kenswed Academy.

Julgåvan 2021
Stöttning av en gymnasieklass på 40 elever, samt 25 studenter till den nya programmeringsutbildningen.

Julgåvan 2020
Stöttning av tio elever på gymnasieskolan under hela 2021. Färdigställandet av yrkesskolan och programmeringsutbildningen. Donation av it-utrustning.

Julgåvan 2019
Bidrag till byggandet av den nya yrkesskolan som idag inkluderar den programmeringsutbildning som finansieras av Ateas hjälpande händer.

Julgåvan 2018
Finansiering av en klass på 40 gymnasieelever under ett helt år (2019), inklusive mat, boende och sjukvård.

Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager