Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-06-28

GARO tar chansen till möjliga miljöbesparingar med molnet

GARO, som tillverkar produkter och system för elinstallationsmarknaden, valde vid årsskiftet 2020-2021 att flytta sin it-drift till Ateas energieffektiva datacenter i Umeå. Genom detta har man lyckats göra en årlig elbesparing på 66 %, vilket motsvarar elförbrukningen i två medelstora villor eller hos 13 elbilar med normallånga körningar under ett års tid. Omräknat i klimatutsläpp motsvarar det ett ton CO2 ekvivalenter.

Vi vill vara en positiv del i våra kunders livsstil genom våra innovativa produkter, och strävar efter att göra lika smarta val när det gäller vårt företag. Många pratar om ökad effektivitet i en molnflytt men kanske inte lika mycket om minskad negativ effekt på klimat och miljö, säger Jan Backmark som är IT Manager på GARO.

Elförbrukningen har minskat från 5 kilowatt till dryga 1 kilowatt sedan GARO valde att stänga sina egna datahallar och flytta till Ateas datacenter. Nu driftas informationen på ett säkert och samtidigt energisnålt sätt med ytterst lågt klimatavtryck, i och med att datacentret drivs med 100 procent förnybar energi. Inom ett år kommer den totala energibesparingen, försiktigt räknat, att ligga på fantastiska 23 440 kilowattimmar.

Det är lätt att tänka att molnet drar energi men det beror ju på vilket datacenter man flyttar till och vilka nivåer man låg på innan. När vi hjälper våra kunder med flytt av sina it-system till molnet så säger man generellt att energibesparingen är minst 50%. Ibland, som med GARO, är besparingen närmare sjuttio procent. Det visar vilka fantastiska möjligheter som finns med molnet, inte bara funktionellt utan även miljömässigt, säger Per Bergman som är Enterprise Architect på Atea.

För mer information, kontakta gärna:

Per Bergman
Per Bergman Enterprise Architect