Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Digitalisering i skolan
it i skolan Skola

Kan man ha träslöjd på distans?

Distansundervisning är ett faktum i många av våra skolor just nu. Att arbeta med matematik och svenska är kanske inte så svårt, men hur gör man med praktiska ämnen? Kan man ha slöjd hemma?
Jögge Sundquist (aka. Surolle)

Delta i en digital slöjdlektion!

Vi bjöd in Jögge Sundquist (aka. Surolle) som är en av Sveriges mest kända slöjdare för att inspirera och visa hur man kan arbeta med slöjd på distans.

Under vår slöjdtimme lär Jögge ut klyvning, visar flera användbara täljgrepp och guidar dig genom hela processen. Stay sharp!

Delta i slöjdtimmen här!

Frågor och svar från seminariet den 24 april 2020

Behöver skaftet sitta fast hårt i klyvjärnet? Mitt skaft lossnar ofta när jag slår till på järnet.Ja. Kila ordentligt eller fäst en genomgående gängstång med bultar på var sin ände av skaftet.

 

Varför kallas det klo?

Ett obearbetat kluvet ämne heter klov. Halvklov, kvartsklov osv. Kommer från att klyva.

 

Kan jag förvara kluven, barkad björk i vatten för att hålla den färsk? Vad ska jag tänka på i så fall? Hur länge kan de funka?

Ja, ända tills det missfärgas. Det tar olika länge beroende på värme och årstid. Rötmånaden är värst.

 

Kan jag vakuumförpacka färsk björk och spara till vintern?

Absolut! Antagligen finns en tidsgräns, men den känner jag inte till.

 

Om man vill torka ett ämne av till exempel björk hur gör man för att det inte ska spricka så mycket. Limma ändarna och skala av bark i mitten har jag prövat med mediokert resultat.

Du måste alltid ta hänsyn till tre saker: Relativ luftfuktighet, värme och vind. Exempel: När det blåser mycket och ät torrt ute på våren (innan löven) torkar det extremt snabbt. Då spricker det lätt. På hösten när luftfuktigheten är hög och om du lägger ämnet i en kall källare så möglar det istället. Där har du ytterligheterna. Barka, limma ändarna, förvara svalt och vindfritt så spricker inte ämnet upp till en diameter på ca 40 mm. Men det beror också på träslag, Ju hårdare trä ju lättare spricker det.

 

Jögge, jag har sett att du gärna använder lite längre blad, och undrar vad fördelen är? Jag har själv 120 som min standardkniv, men använder även ofta ett mycket kortare blad. Däremot använder jag aldrig någonsin mina 105, för att jag tycker bladet är för långt. Är det bara en smaksak, eller missar jag något när jag täljer med mina korta blad?

Jag tycker att du ska försöka träna på att utnyttja längden på eggen i en 105 eller 106:a. Använder man greppen bra, så att bladet löper efter eggen och skär blir du effektivare och får bättre ytor. 

 

Är Autosol bra att lägga på en läderstrigel?

Ja ett tunt skikt reagerar kemiskt med metallen.

 

Kan du säga något om envirke som material till smörknivstillverkning och täljning för övrigt?

En-virke är rötbeständigt och bra, med god doft. Emellertid vrider det sig ofta och har mycket småkvistar som kan göra täljningen aningen besvärlig.

 

Från vilken ålder (ungefär) tycker du att det är dags att börja tälja?

Jag började vid fem års ålder, med god handledning funkar det. Men jag rekommenderar att slipa av spetsen på en kort kniv.

 

I slöjden är det ju ganska många i en klass. Hur många elever kan vara lämpligt att visa och börja tälja med samtidigt?

Ja, det beror ju på vilken disciplin man har! En gång hade jag 35 japanska elever som gjorde exakt som jag sa, och då går det ju bra! Mitt förslag är att i mindre grupper om 5 - 8 st till en början och se hur det fungerar.

 

Hur täljer man bort kvistar bäst? Om man är ett barn?

Tälj den nerifrån med saxgreppet, tälja mot kroppen-greppet eller konservöppnargreppet (ett svårt grepp men säkert om det görs rätt)

 

Hur torkar man säkrast en kåsa (rakvuxen björk) med olika tjocklek i materialet? Korta tvärfibrer fram och långa fibrer i tjockare material i skaftet.... 

Koka vrilen färsk med en tesked salt på 5 liter vatten. När den torkat något stryk ett tunt lager lim på ändträet.

 

Kan man inte utgå från en redan torkad vedkubbe och gör ett ämne och sen en kniv av? Och hur slipar jag enklast kniven om den har fått jack i eggen?

Allt torkat virke som inte är rötat eller skadat går att använda till knivskaft, men undvik de allra lösaste träslagen som lind t ex. Kniven med jack slipas på en Tormek Slipsten T-8. Med jigg om du är ovan att slipa.

Linolja vs paraffinolja?

Linolja! Den härdar och blir inte lika smutsig som den ohärdande paraffinoljan.

 

Vad gör man av cypress?

En del gör möbler. Anses som ett bra träslag.

 

Tips på var man köper bra yxor att tälja med och täljhäst?

Köp Gränsfors Slöjdyxa eller slöjdbila. Täljhästen köps av Norea.nu

 

Vad hette smörjan som användes till att slipa kniven med?

Autosol.

 

Tack för en härlig timme med slöjd! Jag är slöjdlärare på ett högstadium och mina sjuor får skapa sig en träkåsa av färsk björk. Eleverna får en björkstock, sedan får dom arbeta med bågsåg, täljyxa , skölp och täljkniv till dessa tt kåsan blir klar. Dock får jag nästan varje termin sitta och fylla i sprickor i kåsorna. Mellan lektionerna förvarar jag ämnena i ett kylskåp men lik förbaskat hinner de att spricka. Eleverna får liksom inte till några tunna väggar på kort tid. Har du ett finfint tips på hur jag eliminerar sprickbildningen på ämena när jag försöker hålla de "färska" länge med hjälp av kylen? 

Låter toppen, ja vrilar har stora spänningar. Gör som samerna: Koka vrilen färsk i ca en timme med en tesked salt på 5 liter vatten. När den torkat något stryk ett tunt lager lim på ändträet. Du kan också förvara dem i plastpåsar. De ska vändas ut och in varannan dag för att få bort fukt som gör att de kan mögla. Det måste gå långsamt. Kom ihåg att det torkar även i frysen över tid.
Vad heter Youtube-ställena som Jögge pratade om, där han har sina filmer?

Du hittar filmerna här.

 

 

 

 

Tillbaka till Digitalisering i skolan