Tillbaka till Säkerhet
Strategi säkerhet Säkerhet

Ateas säkerhetsdag: Säkerhetsexperternas 7 bästa tips

95 % av svenskarna tror att antalet cyberattacker kommer att öka. Samtidigt medger 9 av 10 verksamheter att de är dåligt förberedda på den nya säkerhetsskyddslagen.

Hur ska verksamheter hinna täppa igen sina säkerhetsluckor? Detta, och mycket mer, diskuterades på Strategi säkerhet den 3 april. Missade du eventet? Här har vi samlat experternas viktigaste take-aways för att vända oron till en konkurrensfördel.

Ateas event Strategi säkerhet hölls den 3 april och fokuserade på hur vi skyddar oss utan att bromsa den utveckling vi är beroende av i en värld som rör sig allt snabbare. Dagen blandade teknik, trender och taktik.

Totalt samlades runt 120 beslutfattare inom säkerhet på Scandic Continental i Stockholm. På scen stod förutom Ateas experter, svenska och internationella namn inom säkerhet, digital transformation, AI och expansionell utveckling. Här är de viktigaste insikterna från dagen:

Atea Sveriges Affärsutvecklingschef Peter Falk

Släpp Garden

Atea Sveriges Affärsutvecklingschef Peter Falk inledde med att poängtera vikten av att släppa garden kring säkerhetshoten.

- Verksamheter blir hackade idag – det är genom att berätta vad ni har varit med om och dela med er av hur ni hanterade det som vi tillsammans blir smartare än hotet, förklarade han.

Albin Zuccato, Chef för Affärsområde Säkerhet på Atea Sverige

Våga ändra mindset

Albin Zuccato, Chef för Affärsområde Säkerhet på Atea Sverige, valde att understryka vikten att jobba med – eller emot – det mänskliga beteendet. I många fall ignoreras larmfunktioner i sann strutstaktik. Det måste vi ändra på. Därefter måste vi jobba med styrning och få viktiga funktioner på plats. Det är omöjligt att bli klar, med tanke på att vår omvärld och hoten i den förändras, men vi kan ha en realistisk ledningsstyrning på plats som vi hela tiden förbättrar. ”När vi möter realiteten uppstår möjligheter.”

Håkan Nohre från Cisco på Strategi säkerhet

Tänk innovation

Håkan Nohre från Cisco lyfte den tekniska utvecklingen inom säkerhetsområdet och poängterade att här precis som för många andra områden är innovation vägen framåt. Allt för många tänker att de ska ersätta och uppdatera vad de har i säkerhetsväg istället för att tänka innovativt kring hur säkerhet ska uppnås.

Rik Ferguson, Säkerhetsdirektör på Trend Micro under eventet Strategi säkerhet

Investera i synlighet

Rik Ferguson, Säkerhetsdirektör på Trend Micro, pratade om AI och den rekordsnabba utveckling vi sett. Hur förändras omvärlden och vad får det för konsekvenser? Han menade att det blir allt viktigare att synliggöra vad vi har för säkerhet i alla våra system och all hårdvara. Här kan tvåstegsauktorisering vara det bästa alternativet.

Ateas vd, Carl-Johan Hultenheim på eventet Strategi säkerhet

Undvik känslan av halt(!)

”CEO:er har länge sagt att it-säkerhet är topp tre prioritet bland deras investeringar. Ändå är det fortfarande inte med på topp tre-listan över deras största investeringar. Då behöver ni kommunicera på nya sätt.” Ateas vd, Carl-Johan Hultenheim, tipsade säkerhetsansvariga om att bryta ett invant mönster: Att it-säkerhet gör sig hörda när verksamheten måste göra halt.

- Börja snacka när det inte är kris, uppmanade han. It måste få vara en möjliggörare samtidigt som det är en beskyddare. Säkerhetsavdelningens roll måste vara att säga hur, inte att säga nej.

Giuseppe Mastromattei, Kriminolog och Säkerhetsspecialist på Strategi säkerhet

Håll säkerhet enkelt

”Teknologi innebär att vi har förutsättningar för en bättre värld men vi måste ha kontroll över riskerna. I en expansionell utveckling som nu har vi inte längre tid att beräkna risker som vi gjorde förut. Därför måste vi göra säkerhet enklare” förklarade Giuseppe Mastromattei, Kriminolog och Säkerhetsspecialist.

Istället för att prata Internet of Things måste vi börja prata Internet of Humans. Det gäller för företag att inte samla in mer information än nödvändigt och se till att det är lätt för människor att göra rätt – och säkra – val när de lämnar ifrån sig information.

Märtha Rehnberg, Tech-visionär och rådgivare på Strategi säkerhet

Tänk stort – och på människan bakom tekniken

Märtha Rehnberg, Tech-visionär och rådgivare, avslutade dagen med ett etiskt och socialt perspektiv på teknikutveckling. Vart drar vi gränsen mellan individers frihet och när människor försätts i fara, i en värld där vem som helst kan tillverka vapen? Hon påvisade hur digital teknologi väcker stora frågor och varför det är viktigare än någonsin att förstå människorna bakom teknologin. ”Teknologin har haft en expansionell tillväxt, men den har varit en ojämlik. Vi måste åstadkomma ett värdeskifte. Där vi har sett tillväxt på bekostnad av klimatet måste vi driva tillväxt som gör klimatet gott. Teknologi är verkligen makt, använd den.”

Säkerhetsexperternas bästa tips
- så bygger du en säker organisation för framtiden!

Släpp garden!

Våga ändra mindset

Tänk innovation

Investera i synlighet

Undvik känslan av halt (!)

Gör säkerhet enkelt

Tänk stort – och på människan bakom tekniken!

Missade du årets event?

Ingen fara. Mötesplatsen Strategi säkerhet är årligt återkommande. Nästa år får du en ny chans att ta del av kunskaperna och insikterna hos ledande svenska och internationella experter inom digitalisering och säkerhet. Hoppas vi ses då!

Har du frågor under tiden? Kontakta gärna någon i vårt team. Vi möter dig där du befinner dig i din säkerhetsresa: sakerhet@atea.se

Strategi säkerhet

Tillbaka till Säkerhet
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer