2020-06-10

Peptalks från Ateas partners: Fyra trender som lyfter oss i tider av förändring

Fyra trender löpte som en röd tråd genom Atea Bootcamps Peptalks: hybrida moln, säkerhet, hållbar it samt nöjda och effektiva medarbetare. Ateas innovationsgurus Peter Falk och Stefan Fasth fanns på plats för att guida, förklara och vrida på perspektiven.

Lenovo snackar 5GRedHat berättar sagan om containern och AWS beskriver Lift and Shift, hur du på ett automatiserat sätt kan flytta verksamheten till molnet. Ateas partners stod för sju Peptalks och ett tjugotal Breakouts under Atea Bootcamp Digital Edition.  

För att guida deltagarna mellan teman, trender och tendenser fanns Peter Falkchef för affärsutveckling och innovation på Atea och kollegan Stefan Fasthchef för Innovation Managementpå plats. Först ut i deras spaning var hybrida moln. 

Men it-branschen har ju pratat om hybrida moln sedan 2011, hur kan de platsa i spaningen? 

– Flyttarna pågår för fullt, därför platsar det i spaningen. Men Sverige behöver fler verksamheter med hybrida moln. I jämförelse med exempelvis Norgeså har de kommit längreJag tror själv att Multi Cloud och öppna standarder är vägen framåt, säger Stefan Fasth

Blomstra i en föränderlig värld – Peter Falks boktips under Atea Bootcamp 2020

Dealing with Darwin: How Great Companies Innovate at Every Phase of Their Evolution (Geoffrey A. Moore). I en volatil värld kommer Cisco att klara sig bättre än andra verksamheter. 

What To Do When Machines Do Everything: How to Get Ahead in a World of AI, Algorithms, Bots, and Big Data (Malcom Frank). Författaren visar hur andra aktörer gjort och beskriver steg för steg hur du kan göra för att ligga steget före. 

Hit refresh (Satya Nadella). Microsofts CEO beskriver hur företaget ständigt förändras och vad som krävs för att lyckas.

Jobba säkert på distans 

På andra plats i spaningen hittar vi säkerhet. Här fanns flera pass att välja mellan under de två dagarna, bland andra ”En säkrare resa till det nya arbetslivet” där Microsoft konstaterar att cyberkriminaliteten i Sverige uppgår till hela sju procent av BNP. Och att kriminella aktörer hittar allt mer fantasifulla metoder för att få åtkomst till personliga uppgifter. 

I tider när många arbetar på distans ställs ännu högre krav på säkerhetslösningar som bygger på den senaste tekniken. 
 
– När kriminella hackers använder AI i sina attackerbehöver vi också AI för att upptäcka dem. Därför tänkte jag klicka mig in i passet ”I Huvudet på en hackerOm du skulle missa det, kan du se det i efterhand, tipsar Stefan Fasth och vänder sig till de nära tusen deltagare som kopplade upp sig mot Atea Bootcamp.  

Stefan Fasth, chef för Innovation Management

Från snack till verkstad  

Som tredje punkt i Peters och Stefans spaning hittar vi hållbar it-hantering.

– Visste du att det är knappt tio procent av samtliga mobiltelefoner i Sverige som återanvänds eller återvinns? Det är förskräckligt. Här kan vi alla skärpa oss – och att ansluta sig till 100 %-klubben är en bra början, uppmanar Peter Falk 

– Jag håller med. Vi har länge ställt krav och snackat om allt som måste göras, men nu gäller det att vi själva lever upp till kraven som vi ställer på andra. Och att vi visar våra medarbetare och kunder hur de kan arbeta med en hållbar livscykelhantering, säger Stefan Fasth.   

Förtjäna nöjda medarbetare 

Som fjärde punkt i spaningen hittar vi nöjda och effektiva medarbetare. Och här ligger huvudfokus på upplevelsen. 

– Upplevelsen av it har fått ett uppsving på alla plan. Vi snackar allt mer om kundens upplevelse av hur det är att anlita oss. Medarbetarnas upplevelse av hur det är att jobba hemma. Och inte minst medarbetarnas upplevelse av hur det är att få stöd och service av it-avdelningensäger Peter Falk.  

Peter Falk, chef för affärsutveckling och innovation

Ger individen kraft 

Ulrika Jonson är en av dem som testar hur det är att använda Apples produkterUnder ett Breakout pass beskriver hon hur teknik och appar gör att alla medarbetare kan bidra på bästa sätt. Oavsett om du har svenska som andraspråk eller en funktionsnedsättning. 

– Jag visar och förklarar hur vi med teknik, appar och produkter ger tillbaka kraft till individen. Jag själv har till exempel dyslexi och kan med min Ipad och hörlurar exempelvis diktera texter, få dem rättstavade, upplästa med mera. 

– Och genom att göra saker tydliga med färger och ikoner och olika stöd som hjälper dig att fokusera, så är det många människor med exempelvis autism eller ADHD som upplever att de får tillbaka sin kraft och koncentration, säger hon. 

Hoppfull avrundning 

Med de fyra trenderna har vi fått massor av inspiration för att äga vår väg i tider av förändring. Eller som Ciscos vd Per Samuelsson summerade sitt Peptalk. 

– Ingen vet vad som kommer hända framöver. Men några saker är viktiga. Att vi har flexibla system som gör att vi kan arbeta på distans. Och att vi har en positiv inställning. Vi behöver tro på att allt kommer att bli bra.