2020-11-19

”AI kan stärka eller förgöra, det är upp till oss”

Kvalitén på den data som matas in i en artificiell intelligens har stor betydelse. Men vi behöver också förstå hur och varför algoritmerna agerar på ett visst sätt. – AI kan hjälpa oss att stärka demokratin, men den kan också sprida fördomar. Om den data som matas in är fördomsfull, kommer även algoritmerna att bli det, säger Ali Leylani, Artificial Intelligence Specialist på Atea.

Ulrika Nybäck Journalist
Ali Leylani
Foto: John Resborn

Modern teknik kan skapa stora värden för människan och planeten. Exempelvis använde Harvard Medical School nyligen AI och maskininlärning för att följa hur coronaviruset sprider sig över världen.

I Sverige ser vi hur tekniken används av aktörer som Stockholm stad för att upptäcka avvikelser på vattenledningarna. Och i norra Sverige använder Övertorneå Energi intelligenta sensorer och AI för att förebygga störningar i elnätet.

– När jag träffar verksamheter är det tydligt att den här tekniken inte längre är ett ’good to have’. Det har blivit ett ’must have’. Det finns enorma möjligheter att använda AI och avancerade analytiska metoder för att utveckla verksamheter, säger Ali Leylani och fortsätter:

”Med min erfarenhet och kompetens inom matematik, teoretisk fysik och pedagogik, vill jag hjälpa människor att tänka längre, bemöta utmaningar och se möjligheter. Men jag kan också finnas som stöd för att upptäcka och gardera mot fallgropar. På så sätt är jag med och bygger Sverige med it.”

Kan ge motivation att förändra beteenden

Just nu stöttar Ali ett företag inom energisektorn som vill hjälpa sina kunder att förstå hur de kan minska sin elförbrukning.

– Lösningen som vi utvecklar kommer att bli ett stöd till miljö- och prismedvetna människor som redan har lampor, diskmaskin, mikrovågsugn och andra uppkopplade produkter där de insamlade uppgifterna kan analyseras av AI, beskriver Ali Leylani.

Gör sig bäst i komplexa miljöer

Uppgifterna samlas hos energibolaget som, med konsumentens tillåtelse, kan presentera resultaten i en app.

– Där kan konsumenten själv se hur mycket el som hushållet förbrukar. Sen är det möjligt att pröva sig fram och testa vad som händer om man byter till LED-lampor, släcker i rum där ingen befinner sig eller när man sänker temperaturen i bostaden med någon grad.

– När du själv får vara aktiv och dessutom får snabb återkoppling, ökar motivationen att förändra dina vanor. Den här typen av lösning kan ju appliceras på energiförbrukning i hemmet och hur många andra områden som helst, säger Ali Leylani.

Kan förebygga avbrott i produktionen

En annan bransch där AI och maskininlärning kan skapa nytta är för industriföretag med en fordonsflotta som behöver underhåll.

– Tänk att du har ett hundratal lastare som är ute på uppdrag i olika miljöer. Här är det möjligt för oss att träna algoritmerna så de har koll på hur maskinerna slits i olika terräng och temperaturer, vi kan samla data om hur olika laster påverkar olika komponenter – och när det är dags för service. Ett så kallat prediktivt underhåll innebär att oförutsedda avbrott kan minskas till nära noll.

Kurser på Stanford och MIT

Alis intresse för it väcktes när han backpackade och skulle dyka efter hajar. I en dykshop på ön Cozumel, i Mexiko, stötte han ihop med en person från Louisiana som pluggade Computer Science.

– Det här var för sex år sedan, innan AI fått sitt stora genombrott. Våra samtal fick mig att inse att det här området kan bli en yrkesbana som har starka synergier med min passion för matematik och vetenskap.

Samtalet ledde till att Ali, efter några månader, bokade in sig på kurser på Stanford och MIT.

– Som matematiker fascineras jag av hur vi kan träna algoritmer och hur de lär sig. Jag vill förstå matematiken bakom algoritmerna. Kurserna på Stanford och MIT fick mig att se hur mina teoretiska kunskaper kan skapa nytta för människor och samhället.

Med höjdare på Data Science UA

💡 Den 20 november är han en av talarna på konferensen Data Science UA, tillsammans med toppnamn från bland andra Google, Amazon, Facebook och IBM.

”Mitt mål är att fler ska förstå hur algoritmerna fattar sina beslut – och vikten av att vara källkritisk mot den data som ligger bakom resultat och slutsatser. ”

– Om jag till exempel skulle söka bidrag hos Försäkringskassan, vill jag att den data som ligger till grund för beslutet baserats på information om mig som individ. Den får inte vara fördomsfull och baseras på generaliseringar bortom min kontroll, säger Ali Leylani.

Vill stärka demokratin med AI

Vi ser varje dag bevis på att teknik kan användas för både goda och onda syften.

Om du fick all makt inom it under en dag, vad skulle du förändra då?

– Jag skulle kraftsamla kring ett antal AI-initiativ för att skapa verktyg som stärker demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Idag finns så mycket skräp i form av trollfabriker och digitala fejk-arméer som vill skapa motsättningar, härska och splittra. Motgiftet stavas kunskap, utbildning och att vi jobbar med våra värderingar, redan i tidig ålder. Det är min mission – och mitt bidrag till att göra Sverige och världen lite bättre med it.