2019-06-19

Anna Kinberg Batra: ”Förändringstakten blir aldrig så långsam som nu”

I en föränderlig omvärld spelar det stor roll vilket ansvar man själv tar som ledare. Anna Kinberg Batra var tydlig med sitt budskap när hon mötte en engagerad publik på Atea Bootcamp.

Johan Bentzel
Anna Kinberg Batra ångrar inte att hon tog på sig uppdraget som Moderatledare. Det gav henne många insikter och erfarenheter, som hon delade med sig av på Atea Bootcamp.
Foto: Dino Soldin

”Mod att leda i motgång” var temat för den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batras Keynote på Atea Bootcamp, där hon bland annat berättade om sina erfarenheter av att ta över efter Fredrik Reinfeldt.

Att det är möjligt att göra skillnad även i en kaotisk och föränderlig tillvaro är en viktig insikt som hon vill dela med sig av. Det gäller att vara medveten om sitt eget agerande och att ta ansvar, även om uppgiften verkar svår.

– Inte minst inom informationssäkerhetsområdet finns det många som fokuserar på risker och faror. Då spelar det verkligen roll hur man agerar som ledare, sakkunnig eller expert. Att sitta och förfasa sig eller klaga hjälper inte.

It-chefer som får saker att hända

Det sistnämnda märkte Anna Kinberg Batra inget av på Atea Bootcamp. Tvärtom imponerades hon av den energi som fanns i gruppen.

– Det kändes i rummet att många både vill och kan få saker att hända i sina respektive roller och organisationer. En sådan grupp är mycket rolig att möta.

Anna Kinberg Batra – 3 tankar om att leda i förändring
  1. Gnäll inte, ta ansvar! Jag har aldrig ångrat att jag tog uppdraget som partiledare, även om jag hade odds och omständigheter mot mig. Om du vill förändra och påverka: agera!
  2. Håll blicken på målet, men var beredd på att flytta på fötterna och ompröva vägen dit.
  3. Det blir aldrig som man tänkt sig. Var beredd på både negativa och positiva överraskningar. Jag mötte exempelvis min man (komikern David Batra) på en fest som jag inte hade tänkt gå på.

Vänj dig vid rasande snabb förändring

Anna Kinberg Batra beskriver samtiden som en värld i banbrytande förändring, inte minst genom digitalisering. Sätt upp mål men var beredd att ompröva vägen dit, för en sak är säker: det blir aldrig som man tänkt sig.

Det största misstaget man kan begå är att tro att allt snart ska lugna ner sig och bli som tidigare.

– Tänk i stället att förändringstakten nog aldrig blir så långsam som den är just nu. Då blir du bättre rustad att leda din verksamhet framåt.

Samhällsengagemanget finns kvar

För första gången på 30 år står Anna Kinberg Batra utan partipolitiskt uppdrag, men samhällsengagemanget finns kvar. Utöver att föreläsa och skriva har hon styrelseuppdrag i Rymdbolaget, Collector Bank samt rekryterings- och konsultföretaget SJR.

Hon lever som hon lär och är beredd på att vad som helst kan hända.

– Min gammelmormor blev 103 år. Jag har inte ens fyllt 50. Jag kommer säkert att hitta på nya saker, det har jag alltid gjort.

Anna Kinberg Batra ångrar inte att hon tog på sig uppdraget som Moderatledare. Det gav henne många insikter och erfarenheter, som hon delade med sig av på Atea Bootcamp.