2018-10-01

Experten talar: Molntjänsterna gör vardagen enklare för Samernas Riksförbund

Svenska Samernas Riksförbund använder två molntjänster från Atea: Molnbaserat nätverk och Arbetsplats som tjänst. Tillsammans med Office 365 ger de ökad mobilitet, förenklad it-drift och en betydligt enklare vardag för medarbetarna. Tobias Renström, systemkonsult på Atea i Umeå, förklarar värdet med tjänsterna.

Henrik Rådmark Journalist

Hur fungerar Arbetsplats som tjänst och Molnbaserat nätverk?– Gemensamt för de båda tjänsterna är att de hanteras av oss på Atea genom en molnportal. Det gör att vi kan vidta åtgärder, avhjälpa problem och göra ändringar i it-miljön utan att behöva finnas på plats hos uppdragsgivaren.

– Molnbaserat nätverk bygger på Cisco Merakis plattform och innebär att vi sätter upp ett antal accesspunkter för det trådlösa nätverket hos kunden, tillsammans med en brandvägg. För Samernas Riksförbund innebär det att de överhuvudtaget inte behöver ”röra” nätverket – allting hanteras av oss.

– Med Arbetsplats som tjänst får de en ny dator färdigkonfigurerad med just de inställningar och program som den specifika användaren behöver. Tjänsten bygger på Microsoft Intune, och inkluderar ett fyrtiotal av de vanligaste programmen, som Acrobat Reader och Java.

Från början fanns en tanke om att även använda Molnserver som tjänst. Varför blev det inte så?– Vi såg att det skulle bli en onödig kostnad. I och med att Samernas Riksförbund använder Office 365 har de tillgång till Onedrive som de nu använder för alla personliga dokument och Sharepoint Online som används för gemensam information.

– Genom att välja det upplägget får de en högre grad av mobilitet och kan ansluta från vilken enhet som helst, oavsett var de är. Med Molnserver hade de behövt en VPN-lösning också. För större organisationer kan det vara en bättre lösning, men SSR får ett smidigare arbetssätt genom att utnyttja Office 365.

Vilket värde skulle du säga har uppstått specifikt för Samernas Riksförbund?– Den högre graden av mobilitet är det främsta värdet. Arbetsplats som tjänst innebär att de aldrig behöver tänka på att uppdatera sina klienter för optimal säkerhet – det sköts automatiskt. Och även vid nyrekryteringar blir förfarandet mycket enklare, eftersom den anställda får sin dator klar att använda direkt från oss.

Vilka molntjänster ser du kommer öka särskilt i efterfrågan det närmaste året?– Framför allt sådana som ger användarna större kontroll och möjligheter att själva påverka sin it genom molnbaserade portaler. Det gör att de kan lösa mycket av sina it-relaterade ärenden själva, samtidigt som de alltid har någon att ringa för att få hjälp när det krävs.

Teknik & Lösningar

Svenska Samernas Riksförbund har valt:

  • Molnbaserat nätverk
  • Arbetsplats som tjänst
  • Office 365
  • Utbildning i Office 365
  • Servicedesk