2018-07-11

Klimatprofilen: Sverige måste bli ett föregångsland

It-sektorn har redan lösningar för att klara klimatutmaningen. Det framhöll klimatdebattören Mattias Goldmann under sitt uppskattade framträdande under mingelkvällen på Kallis i Almedalen. Vi måste bara börja se och dra fördel av dem.

Henrik Rådmark Journalist

När Mattias Goldmann kliver upp på scenen är han orolig att alla snart ska återgå till att njuta av goda drycker, trevliga bordsgrannar och härlig kvällssol. Han är vd för tankesmedjan Fores och en av de skarpaste klimatprofilerna i landet. Hans uppdrag ikväll är att inspirera till ett ökat och mer medvetet hållbarhetsarbete. Men han har bestämt sig för att vända på det och låta gästerna inspireras av sig själva.

Efter att ha hälsat och fått allas uppmärksamhet där på Kallis i Visby, denna torsdagskväll under Almedalsveckan och Ateas hållbarhetsforum, ber han alla att ropa ut allt de använder sin mobil till. Det tidigare stillsamma sorlet stiger med ens till en nära nog öronbedövande nivå.

– Vi blev till slut tvungna att avbryta övningen för att jag skulle hinna prata också, säger Mattias Goldmann i en intervju efteråt, påtagligt överraskad av gensvaret.

Spotify oväntad klimathjälte

Det var inte bara en effektiv isbrytare utan illustrerade också hur it redan har bidragit med lösningar för en mer hållbar värld, utan att vi egentligen tänkt på det. Telefonen ersätter en mängd apparater som kameror, videokameror, böcker, cd-spelare, radioapparater …

– Vi utsåg Spotify till Årets oväntade klimathjälte 2015. Deras teknik och tjänst utvecklades av helt andra anledningar än att bidra till ett mer hållbart samhälle, men ett resultat av den är ju just det.

När vi inte behöver förvara lika många prylar, cd-skivor och böcker hemma kan vi också bo mindre, resonerar han.

– Tidigare upptogs en betydande del av ytan i våra bostäder av böcker, cd-skivor, stora högtalare. Den nya tekniken gör att vi inte behöver allt det där.

Goda förutsättningar att inspirera

Sveriges klimatpåverkan är minimal sett i ett globalt perspektiv. Det handlar i storleksordningen om 0,15 procent. Därför gör svenskars klimatarbete ett tämligen litet direkt avtryck i världen. Men Mattias Goldmann påpekar att det vi gör får betydligt större effekter på andra sätt.

– Vi ligger långt fram inom teknik både när det gäller utveckling och att ta till oss den. Det ger oss en möjlighet att vara en inspiration för andra. Sverige ska vara ett föregångsland globalt, säger han.

Och det handlar inte om att profilera Sverige för att så att säga stärka våra aktier i det globala samfundet. Det handlar om att det är det enda verkligt meningsfulla sättet vi kan arbeta på för ett mer hållbart klimat.

– Det är i princip meningslöst att arbeta för ett bättre klimat om vi inte gör det så bra att vi inspirerar andra, eftersom vår egen direkta påverkan utgör en så liten andel.

Stort klimatintresse överraskar

Han är hoppfull när det gäller våra möjligheter att klara klimatutmaningen. Men vi kan inte klara det genom att titta på vad andra gör. Vi måste hitta inspirationen hos oss själv. Och it-sektorn sitter som sagt på många av de lösningar som krävs för att nå klimatmålen.

– Intresset från it-sektorn verkar också vara betydligt större än jag trodde innan jag kom hit till Almedalen och ASF. Bara det faktum att 200 personer ägnar två dagar åt att diskutera de här frågorna här var för mig helt oväntat. Annars brukar ju den här veckan handla om snabba, korta möten.

Och uppmärksamheten från församlingen på Kallis dog inte när Mattias Goldmann halvtimme var till ända och Daniel Adams-Ray med band förberedde sig för att ta över scenen. Samtalen fortsatte runt borden och många kom fram till Mattias Goldmann för att fortsätta diskussionen och få mer bränsle till sitt klimatengagemang.