2017-02-23

Tekniken suddar ut gränser med digital whiteboard

Mer engagerade möten är en trend på frammarsch menar Annie Petersson, specialistsäljare inom samverkan på Atea. När alla mötesdeltagare kan skissa på en digital whiteboard och skriva i samma dokument spelar det inte längre någon roll att vi befinner oss på olika platser.

Hur ser trenderna ut för videomöten?– De blir mer kreativa och engagerande. Surface hub och Spark board är två lösningar som gör det möjligt för alla mötesdeltagare att skissa på en digital whiteboard och skriva i samma dokument. Allt fler vill också spela in filmer i utbildningssyfte och dela dem med deltagare som missade mötet.

Enics

Med molnvideo som tjänst tar det några sekunder att koppla upp sig och datatrafiken skickas via det datacenter som ligger närmast användaren, berättar Tomas Bergstrand, global it-chef på Enics.

Läs mer

Vad uppskattar kunderna mest?– Enkelheten och att de inte behöver ladda ned ett program för att komma igång. Den som leder mötet skickar en inbjudan och deltagarna väljer hur de vill ansluta sig. Vi ser alla varianter: någon kopplar upp sig från ett fik med en smart telefon, någon sitter i ett konferensrum med videoutrustning och någon är hemma och deltar från en surfplatta.

Vilka företag har störst nytta av molnvideotjänsten?– Alla, men av olika anledningar. De internationella företagen ser framförallt fördelar med vårt globala nät eftersom de kan ha möten oavsett var i världen de befinner sig. De mindre företagen lyfter främst enkelheten och användarvänligheten.

Påverkas kvaliteten av var i världen man befinner sig?– Om du befinner dig på en plats med en stabil internetuppkoppling är du garanterad hög kvalitet på ljud och bild. Atea har datacenter över hela jordklotet, även i Kina, därför har vi ännu inte mött kunder som haft synpunkter på kvaliteten.

Vilka fördelar ser du med videomöten?– De ger ökad produktivitet och du spar tid. Kostnaden för resor blir lägre och du bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Många berättar att färre resor gör det enklare att skapa en balans mellan arbete och fritid. Min erfarenhet är att videokonferenser hålls kortare än telefonkonferenser och att se varandras ansikten ger ett högre engagemang samt bättre kontakt och samhörighet.