2017-05-31

Jag är en vinnarskalle, vill bli bäst i världen

Khaddi Sagnia är supertalangen som slog igenom som 16-åring och snabbt blev Sveriges kanske mest lovande friidrottare. Med osviklig karisma och ett ständigt leende har hon blivit folkets favorit. Men under den spralliga ytan finns ett stenhårt fokus och en strävan mot att bli bäst i världen.

Foto: Nicke Johansson

Det är onsdag eftermiddag och förhållandevis lugnt i Friidrottens hus i Göteborg. En anrik plats, Sveriges första fullskalehall för inomhusfriidrott och plantskola för stjärnor som Christan Olsson, Emma Green och Erica Johansson. Vid höjdhoppsmattan drillar tränaren Yannick Tregaro sina adepter i bålövningar, i de doserade kurvorna på 200-meters-banan susar sprintkillar förbi med jämna mellanrum och i en nätbeklädd ring står en tjej och kastar släggor in i en tjockmatta.

På 60-metersbanan i mitten av hallen nöter längdhopperskan Khaddi Sagnia koordinations- och teknikövningar. Hon gör det för att få till ansatsen i sina hopp, som spökade under OS i Rio förra sommaren. Förutsättningarna såg strålande ut, men vid kvalet till finalen låste det sig. Ansatsen misslyckades och med 6,25 som längsta hopp var hon närmare tre decimeter från att nå finalen. Och det råder inga tvivel om att målet var betydligt högre.

Khaddi Sagnia, friidrottare

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma och sju syskon.

Bor: I Göteborg.

Klubb: Ullevi Friidrott.

Förebilder: – Carolina Klüft och mig själv. Har länge beundrat drivkraften hos Carolina. Hon är väldigt utåtriktad och vet vad hon vill. Ser också upp till mig själv eftersom jag vågar stå för det jag vill stå för. Jag vågar stå emot människor som jag anser gör fel.

Nästa mål: – Att tävla skadefritt utesäsongen 2017.

– Många brukar tänka att man som ung ska åka till stora mästerskap bara för att se och lära. Men jag vet inte riktigt vad jag ska lära mig? Helt seriöst, åker jag dit vill jag ju att det ska gå så bra som möjligt. Det spelar ingen roll om det är OS, VM, EM eller SM. Jag vill hoppa så långt det bara går.

Khaddi Sagnia är tveklöst en kvinna med många talanger. Styrkan i längdhoppet är den höga farten, vilket hon också fick ett fint kvitto på under SM i somras. Då ställde Khaddi upp i 100 meter och tog guld efter att ha sprungit på 11,48.

– Det här var på fredagen och jag skulle köra kval i längd på lördagen och final på söndagen. 100 meter var egentligen till för att väcka kroppen. Men när jag väl gör något så går jag all in. Jag är inte där för att komma trea, jag går in för förstaplatsen.

När Khaddi började träna friidrott testade hon i princip alla tillgängliga discipliner. Men efter att ha ägnat sig åt allt ifrån slägga och spjut till höjdhopp var det i tresteg som det stora genombrottet kom med ett guld på ungdoms-OS i Singapore 2010. Ett avslitet korsband i knät 2012 resulterade sedan i operation samt två års rehabträning, men också i ett svårt beslut: att byta ut tresteg mot längdhopp.

Tresteg är så himla skoj, men tyvärr innebär det en väldig belastning. För att dra ned den bestämde jag därför att gå över till längdhopp. Längd har jag inte alltid tyckt är så kul, då springer man ju bara och hoppar och that’s it. Nu är det roligare, men jag skulle absolut vilja komma tillbaka till tresteget någon gång.

Det råder ingen tvekan om längdhoppstalangen. Med ett personbästa på 6,78 är hon tredje bästa kvinna i Sverige, genom tiderna. Målet är betydligt högre än så. Khaddi Sagnia vill bli bäst. I världen.

– På lång sikt är mitt mål helt klart OS 2020. Allt kan hända där. Då är jag 27 och om Gud vill kan jag ta medalj.

Med den träningsmängd som krävs för att bli bäst måste drivkraften vara stark.

– Min drivkraft är att få visa att jag är bäst. Jag har en sådan vinnarskalle. När jag var liten och gick i skolan var det samma sak, ville alltid vara bäst. Det är en sådan njutning att stå där på toppen. När motivationen och träningslusten är låg tänker jag på det.

På kort sikt är målet något helt annat. Förra årets problem med en lårmuskel ledde till ett avbrutet inomhus-VM i Portland. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka starkare än någonsin till utomhussäsongen.

– Vi får se när och var det blir. På ett sätt längtar jag otroligt mycket efter att få hoppa, samtidigt är längtan efter att hoppa utan att få ont ännu större. Det är inte kul att tävla om det inte känns hundra, då är det bättre att stå över. Den senaste tiden har det känts riktigt bra och jag ser verkligen fram emot att tävla.

När man träffar Khaddi Sagnia är det svårt att förstå att hon brottats med motgångar: energin saknar motstycke och skrattet bubblar fram i varannan mening. Utstrålningen har gjort henne till en klar favorit hos såväl bildproducenter som tv-tittare.

– Jag visar mycket känslor, blir arg ibland och tårarna kan spruta, men oftast är jag glad. Vet inte varifrån det kommer, men jag ser väldigt positivt på saker och ting. När jag tänker på livet inser jag hur andra människor har det och då får man vara glad att man har det så bra som man har.

Bakom ett glatt yttre råder det ingen tvekan om att det också finns en mycket seriös och fokuserad Khaddi Sagnia som länge drömde om att bli affärskvinna. Som barn gick hon till kiosken bakom huset och köpte godis. Godiset klippte hon i mindre bitar och sålde till sina familjemedlemmar.

– Jag gillar business, älskar att få känna mig bossig. Många tror att jag är lite oseriös bara för att jag är glad hela tiden. Men så är det verkligen inte. När det kommer till the real deal är jag väldigt seriös i allt jag gör. Jag vet vad jag vill. Och det är att bli så bra det bara går.

Khaddi Sagnias tre tips att nå ut i sociala medier

Nå ut i sociala medier, Khaddis tre tips!

Tveka aldrig
- Mina kompisar säger ibland att de inte vet om de ska lägga upp en bild eller inte. Så kan man ju inte tänka. Det är min sida och jag lägger upp det jag gillar.

Kommunicera mera
- När jag hinner svarar jag på kommentarer, följarna uppskattar det. Vissa tror att man aldrig kommer att svara, så det kan bli en stor grej för dem. Det får ju inte kännas som att jag står häruppe och de där nere. Man ska vara på samma nivå.

Rätt sak i rätt kanal
- På Instagram går jag mycket på feeling. Men det är mest idrotts-bilder, väldigt få saker om andra grejer. Jag har Snapchat och Facebook för mer privata delningar, där accepterar jag inte folk jag inte känner.