2017-02-23

I gränslandet mellan virtuell och fysisk verklighet med Microsoft Hololens

Dra på dig Microsoft hololens och kliv in i en blanding av en virtuell och fysisk verklighet. Utvecklare över hela världen skapar just nu egna tillämpningar, i Sverige har bland andra Volvo börjat använda glasögonen vid konstruktion och montering.

Foto: Tobias Björkgren & Layer1
  1. Det här är världens första dator som gör det möjligt att interagera med 3D-tillämpningar och hologram som du och din verksamhet utvecklar.
  2. Du kan på distans visa hur ett visst arbetsmoment utförs. Medarbetare på Volvo kan exempelvis rita prototyper som de tar med sig till en bil och holografiskt provar dess funktion.
  3. För att styra händelserna i den virtuella världen använder du ett antal gester. När du ska välja ett objekt nyper du tag om det för att flytta det till önskad plats.
  4. På ovansidan finns fyra kameror som kartlägger området omkring dig och förvandlar det till en 3D-modell som mjukvaran tolkar.
  5. Under kamerorna sitter två skärmar där du ser de projicerade figurerna eller föremålen. Med hjälp av olika vinklar skapas en illusion av tre dimensioner. Skärmarna täcker cirka två tredjedelar av synfältet.
  6. Operativsystemet är Windows 10 och du får tillgång till verktyg för att utveckla egna applikationer. I flera projekt släpps källkoden fri.
  7. Passformen är flexibel och du får plats med dina egna glasögon under skärmen. Vikt: 1,8 kilo.