2017-09-18

Förstå beteendet och ligg steget före

Börja med att djupdyka i problemet och släpp in unga för att hitta lösningar som verkligen efterfrågas. Det är två budskap från Ashkan Fardost, forskaren och musikproducenten som föreläser under Atea IT-arena, om hur våra beteenden påverkas av digital teknik.

Ulrika Nybäck Journalist
Foto: Annika Falkuggla

Hur har digitaliseringen påverkat vårt beteende?– De ungdomar jag möter har ofta en tydlig bild av vad som är möjligt att uppleva och åstadkomma, de har fått en global världsbild tack vare modern teknik. I yrkeslivet vill de vara fria, kreativa och skapa lösningar i samarbete med andra. Tillsammans med erfarna medarbetare har de stora möjligheter att hitta värdefulla digitala lösningar.

Varför är det viktigt att förstå behovet innan vi skapar en ny lösning?

– Många kastar teknik på olika områden utan att undersöka kärnan i problemet. En grundlig analys gör att vi kan ligga steget före. Idag är det möjligt att träffa sin läkare i ett videomöte. Med sensorer på kroppen kanske vi inte ens behöver träffa läkaren, tekniken hjälper oss upptäcka obalanser innan du känner symptomen.

Hur kan vi bli bättre på att hitta lösningar som skapar värde?

– Vi behöver träna oss på att lösa utmaningar där det saknas instruktioner och bli ännu bättre på att samarbeta. För ledare gäller det att värdesätta dessa förmågor och visa att det är okej att misslyckas.

Missa inte!

Lyssna till Ashkan Fardost samt träffa Ateas specialister och partners på en ort nära dig.

atea.se/it-arena