2016-05-23

Språkpraktiken öppnar dörrar för Amer

För 29-årige Amer Dabaliz från Syrien har praktikplatsen på Atea i Borlänge blivit en väg in i det svenska arbetslivet. Framtidsplanerna handlar om it-säkerhet och han hoppas att fler flyktingar får möjlighet att tidigt kombinera språkstudier med praktik.

Foto: Pia Nordlander

Köerna och bollarna ligger helt stilla på det blå biljardbordet som står längst ner i korridoren. På dörren sitter ett pappersark med siffror som vittnar om hårda turneringar, men nu är klockan tio och alla jobbar koncentrerat. Amer Dabaliz reser sig från sin plats i kontorslandskapet och går genom korridoren, ackompanjerad av klickande tangenter och lågmälda telefonsamtal. Han tar en kopp kaffe i automaten i fikarummet.

– I Syrien dricker människor som jobbar på kontor kaffe hela tiden, det är väldigt likt Sverige på det sättet, berättar han.

Amer Dabaliz kom till Sverige för två år och tre månader sedan. I hemstaden Latakia finns familjen kvar, föräldrarna och två äldre syskon med egna familjer.

– Jag har inte sett min familj på fyra år, men vi pratar på Skype varje dag. Visst är jag orolig och saknar dem, men det är inte lika många strider i Latakia, jämfört med i exempelvis Aleppo.

Amer utbildade sig till it-ingenjör på universitetet i Damaskus, men hann aldrig börja jobba innan kriget bröt ut. Som många andra syrier flydde han först till Dubai, där han fick jobb på it-avdelningen på en butikskedja. När kriget intensifierades flydde Amer igen. Först till Turkiet och därefter med båt till Kreta och flyg till Danmark.

– Sverige är mitt andra land. Jag är född i Syrien men nu bor jag i Sverige och känner mig som hemma. Jag vill göra något bra av mitt liv här eftersom alla människor är snälla och vänliga i det här landet.

Amer Dabaliz är tacksam för att få arbeta med it och samtidigt kunna öva på det svenska språket. Han är säker på att integrationen skulle förbättras om fler flyktingar fick möjlighet till språkpraktik så tidigt som möjligt. Annars är risken stor att man hamnar i ett utanförskap, menar Amer. När han själv pluggade svenska för invandrare gick han hem och spelade tv-spel när skolan var slut, eftersom han inte hade något annat att göra.

– Vi som kommer hit vill bara ha en chans. Många som flyr från Syrien har utbildning eller yrkes-erfarenhet, men vi måste få en möjlighet att komma in i arbetslivet. Det stora problemet är att invandrare och svenskar inte pratar med varandra, vi behöver lära känna varandra.

Via Arbetsförmedlingen fick Amer språkpraktik på Atea i Borlänge. Här ska han vara i sex månader och jobba med nätverk och support.

– Jag lär mig något nytt varje dag; nya svenska ord, om it-nätverk, om mjukvara och om hur det är att jobba på en svensk arbetsplats.

Peter Mann som är platschef på Atea i Borlänge berättar att han och kollegorna fastnade för Amers CV.

– Han hade jobbat mycket med Cisco-produkter och hade en bra teoretisk bakgrund. Men framför allt kände vi att vi ville göra något för att förbättra integrationen. Jag tror att alla företag och privatpersoner måste göra vad de kan för att bjuda in nyanlända i det svenska samhället, ansvaret ligger på oss alla.

Kollegan Mattias Borbos som jobbar i Amers team säger att han fått en inblick i hur tufft det kan vara att lära sig ett språk som skiljer sig så tydligt från modersmålet.

– Det finns många ord som vi som kan svenska tycker är fonetiskt helt olika, som för en icke svensktalande låter väldigt lika. Men jag tror att Amer kommer att prata flytande svenska snart om han fortsätter engagera sig som han gör nu.

Peter Mann tror att det är rädsla för det okända som hindrar människor från att engagera sig. Därför är det viktigt att dela med sig av sina erfarenheter, menar han.


Peter Mann.

– Många är rädda och hoppas att någon annan ska styra upp integrationen. Jag märker att språkpraktiken skapar ett kollektivt engagemang som gör våra medarbetare delaktiga utan att det blir för personligt. Den nya erfarenheten öppnar upp för fler initiativ, säger Peter Mann.

– Vi har redan pratat om våra erfarenheter i olika företagsnätverk och vi kommer att fortsätta göra det för att inspirera andra att ta emot språkpraktikanter.

När patrikperioden är slut vill Amer Dabaliz antingen fortsätta arbeta med it direkt eller ta en master i it-säkerhet.

– Jag har inte bestämt mig ännu och det beror på om jag får jobb eller inte. Men jag vill i alla fall fortsätta att jobba med nätverk.