2016-02-15

Nattfotboll ger hopp och nya vänner

Vardagen för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar på HVB-hem är inte enkel. Nattfotbollen i Tipshallen, Växjö, blir en oas där de kan släppa oron och bara vara. Atea i Växjö sponsrar något som känns meningsfullt.

TEXT: Janna Li Holmberg FOTO: Lina Alriksson

Mojtaba Qorbani skruvar bollen och ropar glatt: 
– I am Beckham! 

Mojtaba är 13 år och kommer från Afghanistan. Under sina två månader i Växjö har han redan hittat ett nytt intresse. 

– I Afghanistan jobbade jag hela dagarna och hann aldrig spela fotboll eller gå i skola. Nu vill jag bli fotbollsproffs, berättar han med hjälp av tolk. 

Det är fredagskväll i Växjö. Istället för att hänga på stan söker sig ett hundratal ungdomar till nattfotbollen i Tipshallen. Från klockan 21 till midnatt är alla ungdomar i Växjö med omnejd välkomna att delta. Många kommer med bussar från HVB-hem eller fritidsgårdar. Några kommer på egen hand. Fem tränare från Östers IF leder spelet. Martin Widroth är en av tränarna som leder kvällens matcher. 

– Fotboll är ett universellt språk. Alla kan spela ihop oavsett språk eller kulturell bakgrund. Stämningen är helt fantastisk, säger han. 

Nattfotboll är ett samarbetsprojekt mellan Atea och Östers IF som startade i september 2015. Då hade Oskar Aspengren, platschef i Växjö, länge funderat på nya former av sponsrings-projekt. Han drivs av ett socialt engagemang och tror på marknadsföring som ger samhällsnytta. Syftet med nattfotbollen är att bidra till en meningsfull fritid och integration av utsatta ungdomar. 

– Sponsring sker ofta slentrianmässigt, en skylt här och en annons där. 

Jag ville satsa på något som känns meningsfullt. Med facit i hand har nattfotbollen gett mer kundrespons än alla skyltar vi haft, säger Oskar Aspengren. Andreas Skagerlind är marknadschef för Östers IF. Klubben arbetar aktivt med samhälls- och värdegrundsfrågor under parollen Öster i Samhället. Nattfotbollen är den största satsningen hittills. 

– Vi vill ge alla ungdomar, oavsett förutsättningar, en meningsfull fritid. Nattfotbollen hade inte varit möjlig utan Ateas sponsring, säger han. 

Under nattfotbollen kan unga från olika bostadsområden i kommunen mötas. Tipshallens inomhusplan med fyra planer ger dem möjlighet att vara aktiva samtidigt hela kvällen. 

2016 fortsätter samarbetet mellan Atea i Växjö och Öster. Då hoppas man kunna utöka projektet. Även fotboll för tjejer och för ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar är några av ambitionerna. 

– Det blir årets största sponsor-satsning för Atea i Växjö, konstaterar Oskar Aspengren och hoppas att satsningen ska uppmuntra andra företag till samhällsengagemang. 

För Mojtaba och hans kompisar handlar nattfotbollen om glädje och framtidstro. Seyed Hosseini, 14 år, berättar om den ständiga oron över föräldrarna som är kvar i Afghanistan. 

– Men när jag spelar fotboll glömmer jag alla bekymmer en stund och blir glad och lugn.