2016-11-22

Konsten att utveckla individen och gruppen

Uppdrag: Att skapa de bästa förutsättningar att prestera på topp individuellt och samtidigt värna lagkänslan. Passionen, glöden och drivet är något som företagsvärlden kan hämta inspiration från. Möt Karin Torneklint, respekterad och uppskattad förbundskapten för friidrottslandslaget.

När Karin Torneklint för snart fyra år sedan fick frågan om hon ville leda friidrottslandslaget blev svaret nej tack. Arbetet som regionchef i organisationen Företagarna i Dalarna var trivsamt och Karin påpekade att hon sannolikt inte var rätt person för uppdraget. Enligt egen utsago är hennes namn- och sifferminne dåligt, vilket onekligen låter som en utmaning när det gäller att hålla ordning på hundradelar och hundratals landslagsaspiranter.

– Förbundet ville ändå träffa mig. De fortsatte att tro att jag kunde göra ett bra jobb. Då började jag känna, hur feg är jag? Ska jag inte våga ta chansen? De övertygade mig om att våga testa, berättar Karin Torneklint.

Nu har Friidrottsförbundet förlängt hennes kontrakt över OS i Tokyo om fyra år.

– Något måste jag ju ha gjort rätt i alla fall, säger hon och skrattar.

Under den gångna sommarens OS i Rio, då friidrottarna träffade många andra svenska landslag, blev det uppenbart för Karin Torneklint vilken brokig skara hon leder.

– De flesta landslag är ganska homogena jämfört med oss friidrottare. Tänk bara att diskuskastaren rör sig ungefär 1,5 meter framåt under sin tävling medan maratonlöparen springer över fyra mil.

Men det är inte bara friidrottsgrenarna som skiljer de aktiva åt. Några i landslaget studerar och tar mastersexamen, någon jobbar som målare, en del är födda i Sverige medan andra har kommit hit som flyktingar och jobbar med att lära sig språket.

– Den här blandningen av människor gör mitt jobb väldigt roligt, men skapar också en komplexitet, säger Karin Torneklint.

Utmaningen handlar bland annat om kommunikation.

– Jag försöker att vara så tydlig jag kan. Ändå kan man alltid räkna med att någon missförstår mig eller någon text på vår webbplats. Då försöker jag att lära mig av det och bli ännu tydligare till nästa gång. 

 

Karin Torneklint, förbundskapten

Ålder: 49 år.

Familj: Make och två döttrar.

Bor: I Falun.

Gör: Förbundskapten för friidrottslandslaget sedan i mars 2013.

Om OS i Rio: ”Vi hade några stolpe ut. Medialt var det tungt då många kallade det fiasko, men många gjorde bra prestationer också. Det måste vi också ta med oss och vara stolta över”.

Om 2017: ”Det känns otroligt bra inför VM i London nästa år. Många har visat hög kapacitet och jag tror att flera är väldigt revanschsugna efter OS.”

Lyckligaste stunden på jobbet: ”När jag badar i vattengraven”. Något som Karin fick göra efter dubbla segrar i Finnkampen i år.

Att antalet aktiva är så stort är en annan utmaning.

Under Finnkampen ledde hon över 100 friidrottare. Det är ett av två tillfällen då friidrottens utövare tävlar som lag. Annars är den individuella prestationen alltid i centrum. Men lagkänslan och stämningen i gruppen är ändå ytterst viktig, menar Karin Torneklint.

– Jag är helt övertygad om att stämningen i gruppen påverkar prestationen. Om man åker till ett OS eller ett VM och vantrivs är det svårt att prestera.

Om man däremot ser fram emot att åka ut på tävlingar, trivs tillsammans och stöttar varandra, då ökar chansen att resultaten också blir bra.

Under OS i Rio uteblev friidrottsmedaljerna. Några av svenskarna lyckades inte prestera på den nivå de kan.

– Det var stolpe ut. Min känsla direkt var att nu åker vi till London och gör om det här. Några har så mycket mer att ge, säger Karin Torneklint och syftar på friidrotts-VM 2017 i den brittiska huvudstaden.

Karins huvuduppgift är att ge varje individ bästa möjliga förutsättningar att prestera på topp. Det kan handla om att söka ekonomiskt stöd hos Riksidrottsförbundet eller Sveriges olympiska kommitté, slussa någon vidare till en mental coach eller se till att en tredje får tillgång till en träningsanläggning i Frankrike.

– Jag ser mig själv som spindeln i nätet. Mitt jobb är ofta att hjälpa våra friidrottare att få rätt stöd. Det finns nästan alltid någon som är lika bra eller bättre än mig på att ta hand om problemen. Jag ska inte vara med och ta plats i onödan. Det handlar mycket om att inte vara så fåfäng att jag tror att bara jag kan fixa detta.

I sitt ledarskap återkommer hon till några ledord.

– Att alla ska känna sig välkomna till landskampen eller mästerskapet. Att inte vara dömande i onödan. Det är inte min roll att gå omkring och vara moraltant. Och att försöka vara så tydlig som det bara går.

Även om skillnaderna i friidrottslandslaget är stora framhåller Karin Torneklint en viktig gemensam nämnare. Passionen. Ingen elitidrottare har tagit sig dit de är utan en glöd och ett driv. Karin Torneklint, som är utbildad civilekonom och har arbetat mycket med entreprenörer och småföretagare, tror att näringslivet kan lära en del av det där drivet som finns hos många idrottare.

– Det är otroligt inspirerande att följa människor som brinner för sin sak. Jag tror att de flesta unga människor skulle kunna få den här passionen om vi bara vågade ge dem förtroende och utrymme att sätta upp egna mål. När man får möjlighet att påverka sin egen situation kommer passionen ofta automatiskt, säger hon. 

3 röster om Karin Torneklint som ledare:

Michel Tornéus, längdhoppare:

”Karin är rak och ärlig, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Hon är lojal och har alltid stöttat mig i både med- och motgångar.”

Anna Wessman, spjutkastare:

”Karin är en öppen ledare som lyssnar och tar in vad andra säger. Hon är en problemlösare som sätter de aktiva först. Som ledare vill hon alltid utveckla och göra saker bättre.”

Kim Amb, spjutkastare:

”Jag har stor respekt för Karin och hennes sätt att leda landslaget. Hon har alltid den aktives bästa i åtanke vid varje beslut och hon håller alltid sitt ord. Karin har ett otroligt lugn som direkt reflek-teras tillbaka på truppen, det skapar en stor trygghet på mästerskap och landskamper. Jag litar på Karin, känner tryggheten att kunna berätta saker för henne. Hon ställer alltid upp och stöttar.”