2016-02-16

Här får datorer och smartphones ett andra liv

Varje år köps hundratals miljoner datorer, surfplattor och mobiltelefoner i världen. Allt fler vill bidra till en bättre miljö och samtidigt få ett tillskott i it-budgeten genom återvinning och försäljning av begagnade it-produkter. Vi besökte Ateas logistikcenter som är störst i Norden på konfiguration- och recyclingtjänster.

Foto: Anna Nordström

TEXT: Ulrika Nybäck FOTO: Anna Nordström

1 - Goitloop är Ateas koncept för uttjänta it-produkter. Här finns olika tjänster, så kallade loopar, för återvinning och försäljning. Allt börjar med en beställning i Atea eSHOP. 

2 - Ett säkerhetsskåp som ska fyllas med uttjänt utrustning levereras till ert kontor. Efter tio dagar hämtas skåpet och transporteras till Ateas logistikcenter i Växjö. 

3 - Hos Ateas logistikcenter skannas, registreras och sorteras surfplattor, smarta telefoner, skärmar, servrar och datorer. Produkter som fungerar och har ett andrahandsvärde går vidare till försäljning. I en prislista finns uppgifter om vad varje produkt är värd och hur stort belopp som betalas ut. Obrukbara produkter går till krossning och återvinning hos Ateas underleverantörer där metaller smälts, separeras och längre fram i ledet blir nya produkter. 

4 - Här raderar David Thorell all information från produkter som ska säljas vidare.

5 - Med kolsyreis och högtryck tar Kristoffer Lundvall bort id-etiketter, stöldmärkningar och repor på några sekunder.

6 - Produkter som återvinns skickas i säkra transporter till Ateas underleverantörer. Där finfördelas de ytterligare och komponenterna återvinns.

7 - Allt fler it-avdelningar väljer att spara tid och pengar genom att låta Ateas logistikcenter konfigurera nya it-produkter i samband med återvinningen. I en av tjänsterna levereras ett säkerhetsskåp med nya produkter, konfigurerade och klara att använda. Kunden fyller sedan skåpet med de äldre produkterna som återvinns och säljs vidare. Cirkeln är sluten. 

Allt fler återvinner

Antalet användare av Ateas koncept för återvinning och försäljning, Goitloop, har de senaste fem åren ökat varje år. Ateas logistikcenter i Växjö hanterar 310 000 enheter per år på följande sätt: 

  • 55 procent återanvänds och säljs vidare till skolor, företag och organisationer.
  • 45 procent blir skrot och skickas till underleverantörer för återvinning. 
  • Av skrotet återvinns 99,7 procent av materialet och 0,3 procent deponeras.
  • Ateas logistikcenter i Växjö hanterar 10 000 loopar per år. 

Trenden är tydlig, allt fler ser värdet av återvinning. Men även säkerheten är viktig. 

– Uppgifter i orätta händer kan få förödande konsekvenser. Hos oss känner sig kunderna trygga med att all data raderas på ett säkert sätt. Vi ser också till att hårdvaran hanteras på ett miljökorrekt sätt, säger Joachim Aronsson, affärsutvecklare, Goitloop. 

Återanvändningen är fortfarande underskattad. 

– När kunden ser beloppet de får tillbaka efter försäljningen av begagnade produkter blir de ofta positivt överraskade, säger Joachim Aronsson.