Laddar meny

Allt fler har en plan för sin digitalisering

Reportage 2016-02-15
Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

TEXT: Marcus Olsson FOTO: Kristofer Samuelsson 

IT-arenan är Ateas årliga turné och en mötesplats för hela it-avdelningen. Tusentals it-entusiaster deltar i eventet som under åtta veckor gästar 14 orter. 2 700 besökare laddade ned Ateas eventapp och svarade på tre frågor om hur långt de kommit i sin digitalisering. 

– Det är överraskande och glädjande att över hälften har en plan för digitalisering av sin verksamhet. Det tror jag var en nyhet för många, säger Charlotta Ungerth, CIO på Atea och keynotetalare under Atea IT-arena. 

I slutet av varje event berättade Charlotta Ungerth, från scenen, vad deltagarna i respektive stad svarat. 

Många ville diskutera resultatet, bland annat varför 18 procent anser att it-avdelningen inte är tillräckligt involverad i digitaliseringsarbetet. 

– Det finns en tydlig koppling mellan de som inte har en plan för digitaliseringen och de som svarar att de inte känner sig tillräckligt involverade. En lärdom vi kan dra är att det bör tas fram en plan och det gäller att diskutera och förankra den, säger Charlotta Ungerth. 

Två tredjedelar av deltagarna angav att deras it-avdelning lägger 20 procent arbetstid eller mindre på att digitalisera verksamheten. Svaren kan påverkas av att det inte finns en samsyn och en tydlig definition av vad som ingår i ett digitaliseringsarbete. 

– Under eventet blev det tydligt för många vad digitalisering är vilket jag upplever gav energi för framtiden. Atea vill bidra genom att hjälpa fler kunder att förstå vad digitaliseringen kan innebära och visa att alla har en betydande roll i hur arbetet fort-skrider, säger Charlotta Ungerth. 

Det finns regionala skillnader i hur deltagarna har svarat, men de är små. 

– När jag var keynotetalare drog jag en del slutsatser som att det ser nästan likadant ut oavsett om vi är i Värmland, på västkusten, i norra Sverige eller i Stockholm. Vissa tror att storstäderna har större resurser och att det ser annorlunda ut där. Men så är det alltså inte. 

Det finns flera saker it-avdelningar kan göra för att bli mer involverade i digitaliseringsarbetet. 

– Börja med att ta fram en plan. Följ den och driv arbetet framåt. En annan förutsättning är att skapa förståelse för att det behövs en enhetlig teknisk plattform. När det kommer till ledarskap gäller det att våga kliva fram, vänta inte tills du får frågan. Det är jätteviktigt. 

Städerna som ligger i framkant 

I Luleå lägger man mest tid på digitaliseringen. I Västerås och Stockholm är engagemanget störst och flest har en plan i Västerås och Malmö. 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer