Laddar meny

Vi måste ju träffas!

Reportage 2015-09-21

Vissa myter är svårare att slå hål på än andra. Att man i affärslivet alltid måste börja med att ses IRL, I Riktiga Livet, är en av myterna. Och ja, det stämmer att IRL-möten ofta är trevligare. De kan erbjuda en mer rik och effektiv kommunikation, man kan visa engagemang genom att besöka någon och ibland krävs det att man är på plats. Men, i de allra flesta fall finns det idag ett virtuellt alternativ till hands. I affären, på arbetsplatsen, i skolan, på vårdcentralen och på bion. Inte som en perfekt kopia av det fysiska mötet, men ett alternativ som ofta erbjuder något annat som flexibilitet i tid och rum, möjlighet att bjuda in fler att delta och bidra samt inspelningsmöjligheter. Vi lever i en spännande tid där vi erbjuds fantastiska möjligheter till nya former av kommunikation och vi har mycket att vinna på att dra fördel av dessa på ett smart och hållbart sätt. 

Peter Arnfalk, Lektor vid Lunds universitet, Internationella Miljöinstitutet
Peter Arnfalk, 49 år. Arbetar som konsult, forskare och lärare. Han utvecklar också program för distansutbildningar och studerar effekter av it-användning med fokus på hållbarhet. På fritiden förvaltar och vårdar han en stenkåk från 1870-talet.

Jag har undervisat på universitet i över 20 år och i mitt jobb träffat fler än tusen studenter. I tio års tid har jag utvecklat och undervisat i ett Masterprogram på distans och i år var jag med och lanserade Sveriges första MOOC, Massive Open Online Course, inom miljöområdet. Här deltog fler än 20 000 personer från 170 länder. I kursen har vi inte lyxen att träffa studenterna F2F, Face-to-Face, men vi jobbar hårt på att skapa en miljö där studenterna kommunicerar med oss och sina klasskamrater, blir hörda och får snabb respons. Vi vill få dem engagerade i att ta in ny kunskap samtidigt som de har kul. 

Det går inte att göra en blek kopia av traditionella föreläsningar i två 40-minuters pass. Vi skapade istället 40 genomarbetade, effektiva och textade videoföreläsningar, 5-10 min långa med grafiskt material. Det strömmade in över 10 000 inlägg i våra diskussionsforum som modererades av lärarassistenter i tre-skift alla dagar i veckan. För att möta detta engagemang ordnade vi Google Hangouts on Air med professorer som besvarade många av frågorna. Vi uppmuntrade digitala möten, där deltagare runt om i världen träffar varandra och pluggar tillsammans. Kursen blev en succé och vi fick enormt god respons, trots att inte en enda student träffade en enda lärare IRL. 

I dagarna kommer våra Mastersstudenter till Lund för att påbörja sitt andra år, efter ett års studier på distans. Det är fantastiskt kul att få träffa dem och för studenterna blir året i Lund ett minne för livet. Men, det är en dyr undervisningsform för-unnat ett 50-tal studenter per år. Ska vi påverka utvecklingen i en mer hållbar riktning måste vi nå ut till fler, snabbare än vad vi kan göra med en traditionell utbildning. Distansutbildning och tekniska hjälpmedel som Google Hangouts hjälper oss att göra detta. Och det funkar faktiskt, riktigt bra, utan att vi träffar dem IRL. Så nej, man måste inte träffas först. 

Läs mer om projektet Resfria Möten i Myndigheter på remm.se

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer