Laddar meny

Som medmänniska når du längre

Reportage 2015-05-25
Du undrar säkert vem jag är. Jag är 17-åringen som de senaste månaderna i många forum haft äran att representera de ungas röst i samhället.

Jag brukar få frågan var mitt driv kommer ifrån. Svaret är enkelt. Orättvisor. Min mamma, som är utbildad arkitekt, gav upp allt och flydde från Iran i hopp om att ge mig och min syster en ljusare framtid. I Sverige hamnade vi i en förort med begränsade resurser och utan något kontaktnät. 

Jag är oerhört tacksam för det, men det har varit tufft. Tufft att inte känna sig inkluderad i samhället, tufft att leva i ett utanförskap, tufft när lärarna sett mig som ett problembarn. Tufft när jag blivit mobbad för att jag inte var som alla andra. Men det allra jobbigaste har varit att se på när min mamma inte kunde skapa det liv hon förtjänade. 

Jag bestämde mig därför när jag var 14 år att jag skulle ta till vara på alla möjligheter som finns i samhället och att jag skulle nå en position där jag kunde skapa förändring på riktigt. Och det börjar gå bra nu. Väldigt bra. 

Idag är jag en person som blir inbjuden till prestigefyllda forum. Idag vill många höra mina åsikter, men tidigare har få brytt sig. Trots att jag är samma person då som nu. 

I dagens samhälle är det lätt hänt att individualismen slår över till egoism. Ibland glömmer vi bort våra medmänniskor i jakten på högre status och högre lön. Det skrämmer mig när jag ser att vi utnyttjar våra medmänniskor som ett verktyg på väg mot våra mål. Det är dags att höja blicken och se att alla människor har någonting att lära oss. 

Helt ärligt, anser du att du är en god medmänniska? Hur ofta dömer du människor? Försöker du vara en förebild? Tar du dig tid att lyssna? Att visa medmänsklighet kan handla om så enkla saker som att hälsa på en tiggare, hålla upp en dörr för en främling eller fråga vad städaren som du ser varje dag heter. 

FÖR MIG HANDLAR livet om att gå utanför min bekvämlighetszon, vara generös och växa som människa. Jag är långt ifrån perfekt, men jag försöker ta små steg varje dag. Den enda gången som jag verkligen är lycklig är när jag gör mitt bästa för att hjälpa någon eller när jag är trevlig mot människor i min vardag. Jag uppmanar dig att testa. Lyssna lite mer och visa mer vänlighet. Om så bara för en dag. Jag kan garantera att du kommer att känna dig lyckligare. 

Jag avrundar med ett citat från en av mina förebilder, Marthin Luther King. 

” Life’s most persistent and urgent question is, what are you doing for others?” 

Om Negin Azimi

Verksamhetsansvarig TEDx Youth Sthlm 

Negin Azimi, 17 år, går första året på gymnasiet. Arbetar som föreläsare för skola och näringsliv. Hon är världens yngsta TEDx arrangör, ambassadör för Fryshuset och sitter i styrelsen för Robert F Kennedy Center Sverige. 

Negin Azimi har blivit uppmärksammad av Dagens industri, Kungahuset, Svenskt Näringsliv, Veckans affärer samt blivit utsedd till Sveriges ungdomsentreprenör 2014. Läs mer på negin.se 

 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer