Laddar meny

Självbetjäning är nästa steg

Reportage 2015-09-21
Med truck- och handdatorer samt ett tjugotal interna webbtjänster har Arla Plast, med huvudkontor i Borensberg, digitaliserat och automatiserat sin verksamhet. CFO Monica Ljung berättar hur företaget kommer att utveckla och effektivisera verksamheten ytterligare.

Hur långt har ni kommit i digi-taliseringen av er verksamhet? 

– Nyligen digitaliserade vi vårt lagerstyrningssystem. Med truck-och handdatorer har vi fått en mycket effektivare lagerstyrning när vi optimerat vår trucktrafik och logistik. Vi har även utvecklat ett tjugotal interna webbtjänster för serviceärenden, kontroll av luftfuktighet, transporter med mera. Även våra produktionslinjer är automatiserade och digitalt styrda. De samverkar med andra informationsmiljöer som affärssystem och företagets webbplats. 

– För tre år sedan la vi all vår it i molnet. Eftersom vi är en slimmad organisation med fokus på produktutveckling, logistik och produktion låter vi Atea sköta vår molntjänst. 

Vilket är nästa steg i digital-iseringen av er verksamhet? 

– Vi överväger att flytta hela vårt affärssystem till molnet. En annan möjlighet är att skapa en intelligent app för våra säljare, där hela sälj- och orderprocessen kopplas till vårt affärssystem och vår tillverkning. På sikt vill vi skapa fler automatiserade tjänster där våra kunder själva kan hantera olika ärenden i självbetjänings-portaler, exempelvis orderhantering eller returer. 

Vad är avgörande för att svensk processindustri ska klara konkurrensen? 

– Många inom vår bransch brottas med låga marginaler. För oss är det extra viktigt att skapa digitala och automatiserade flöden om vi ska kunna behålla vår lönsamhet. Sett i ett globalt perspektiv, och för många av våra kunder, är vi ett litet land som ligger långt bort. Då måste vi vara extra duktiga för att vara en intressant affärspartner. 

 

Arla Plast är ett familjeföretag som tillverkar hållbara och okrossbara termoplastskivor som även klarar extrem kyla. Plastskivorna används inom byggbranschen, bilbranschen samt för reklam- och butiksinredning. Större delen av produktionen är kundanpassad och exporteras till Europa, Sydamerika och Mellanöstern. Huvudkontoret ligger i Borensberg, Östergötland.

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer