Laddar meny

Så funkar mobila flöden i det digitala samhället

Reportage 2015-05-25
När arbetsplatserna blir allt mer mobila ökar behovet av att rätt person får tillgång till rätt information. Enterprise Mobility Management, EMM, är it-avdelningens verktyg för att hantera de mobila lösningarna.

1 - Säljarens digitala vardag 

Sanna är på väg till ett kundbesök. I appen finns aktuell information om kunden, senaste beställning och en uppdaterad produkt-katalog. Kunden signerar beställningen i appen, ordern läggs och en faktura skapas. Även Sannas reseräkning genereras i appen.

EMM möjliggör digital signering och förhindrar att informationen sparas i en extern molnlösning.

2 - Tidsbesparing i äldrevården

Stefan jobbar i hemtjänsten och besöker Stina för att lägga om ett sår och ser i appen att läkaren vill att han även tar blodtrycket. Stefan lägger in värdet i appen som direkt blir synligt för läkaren och vårdpersonal med rätt behörighet. Stinas anhöriga får en bekräftelse på att hemtjänsten har varit där. 

EMM är kopplad till katalogtjänster med rättigheter som styr tillgång till journaler. Appen är gps-styrd och informationen om Stina är endast tillgänglig för hemtjänstpersonalen under hembesöket. 

3 - Löser läxan i molnet 

Folke och Anna går i parallellklasser och har ett grupparbete. Via skol-portalen löser de uppgiften oavsett var de befinner sig och får omedelbar återkoppling av sina lärare. Deras föräldrar ser resultaten och har koll på kommande aktiviteter. 

EMM styr åtkomst av information så digitala prov kan genomföras säkert. Tillgång till app ges via identifikation. Verktyget VPP (volume purchase programme) innebär att skolan enkelt kan skifta behörighet av licenser mellan elever.

4 - Snabbare flöden i fastigheten

Kalle har fått en vattenläcka i sin lägenhet. Han tar en bild av det läckande röret och lägger in i en app. Fastighetsskötaren får ärendet och undersöker vilka vvs-leverantörer som finns i området. En rörmokare hämtar uppdraget i appen och lagar läckan. Rapporten genererar en faktura. 

EMM tillhandahåller appen där bilden lagras och ger fastighetsskötaren och rörmokaren gps-positionen. 

5 - Det digitala bygget 

Byggnadsingenjören Sara får tillgång till arkitektkontorets ventila-tionsritning i en app. Under eftermiddagen uppdateras ritningen och den nya versionen sparas i en portal.

EMM möjliggör lagring och delning av dokumentet mellan flera aktörer. 

It-avdelningens verktyg

EMM, Enterprise Mobility Management, är it-avdelningens verktyg som gör att användaren får tillgång till rätt uppgifter från rätt nätverk med rätt applikationer. EMM består av MDM, MAM och MCM.

MDM, Mobile Device Management, styr funktioner i användarens mobila enheter, som hur mobilkameran får användas och möjlighet att spara dokument lokalt. 

MAM, Mobile Application Management, ger tillgång till och hanterar inställningar för appar i verksamhetens mobila enheter.

MCM, Mobile Content Management, styr möjligheten för användaren att ta del av och skapa information via intranät, portaler och andra lagringsytor i mobila enheter.

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer