Laddar meny

Mot nya rekord

Reportage 2015-02-17
Moa Hjelmer elitsatsar på friidrotten, driver företag och är nybliven mamma. Hon tränar fokuserat, men har inte bråttom. Siktet är inställt på OS i Rio 2016 och OS i Tokyo 2020.

YOUTUBE-KLIPPET när Moa Hjelmer sensationellt spurtar hem EM-guldet på 400 meter i Helsingfors 2012 kan man se om och om igen. 

Den normalt så samlade och verbale expertkommentatorn Anders Gärderud blir alldeles stum och det dröjer länge innan han stammande försöker analysera det han just har sett: 

”Jag vet inte, ja nej, ja alltså… det är så oerhört enormt fantastiskt så man saknar ju ord”. 

Knappt två år senare, på toppen av sin karriär, födde Moa Hjelmer dottern Wilma. Moa Hjelmer går, och springer, sin egen väg. 

– Wilma är alltid med på träningarna. Ibland sitter min tränare och matar henne och ibland går han runt med henne i barnvagn medan han tar tider. Träningen har blivit annorlunda sedan jag fick barn, säger Moa Hjelmer medan hon tålmodigt plockar upp nappen som Wilma spottar ut på golvet igen och igen. 

Mycket har förändrats sedan Moa Hjelmer blev mamma, men den idrottsliga drivkraften finns kvar. Hon vill ta reda på hur bra hon kan bli. 

– Jag är inte ute efter att slå ett visst rekord. Jag vill bara slå mig själv och hela tiden bli bättre och bättre, konstaterar hon.

Hon vet vad hon behöver för att nå dit. Få saker i Moa Hjelmers liv är en slump. 

– Jag planerar ganska mycket. Om man analyserar vad man behöver för att må bra och för att orka prestera så ökar chansen att man lyckas nå sitt mål, säger hon. 

ETT EXEMPEL ÄR hur hon numera alltid tvingar sig själv att vara ledig en viss dag. Om hon har bestämt att tisdag ska vara en dag utan inplanerade aktiviteter så spelar det ingen roll hur roliga saker som dyker upp, hon tackar nej. 

Hon ser också till att inte bara kroppen får stimulans, utan också intellektet. 

– Jag tycker om att använda hjärnan. Att inte bara göra, utan också ha en tanke med det jag gör. Jag blir ganska rastlös om jag bara jobbar med kroppen, berättar hon. 

Ett sätt att hålla igång hjärnan är engagemanget i företaget som Moa driver tillsammans med sin pappa. Här sköter de frågor som rör sponsring, marknadsföring och positionering av varumärket. 

– Jag tycker om att komma med idéer och förslag, sedan är pappa bättre på att se till att de blir genomförda. 

– Att vara idrottskvinna öppnar många möjligheter och jag tycker att det är intressant att fundera på livet efter karriären. Vi följer en affärsplan som vi har utarbetat. 

I affärsplanen finns bland annat inskrivet att hon ska agera som en förebild och vara så förberedd att hon i alla intervjuer alltid kan stå för det hon säger. 

Att hon en dag kommer att satsa på någon form av ledarroll låter inte som någon vågad gissning. 

– Jag hann nästan gå klart första året på lärarhögskolan innan jag födde Wilma. Om det slutar med att jag blir lärare vet jag inte. Det finns många olika saker man kan göra om man är intresserad av utbildning, som att erbjuda utbildningar i mental träning. Jag kan också utveckla mitt företagande. 

Just nu ligger lärarstudierna på is. Att vara elitidrottare är ett heltidsjobb, liksom att vara småbarnsmamma. Två heltidsjobb får räcka, även för Moa Hjelmer. 

Hennes kortsiktiga friidrottsmål är VM i Kina i augusti. 

I det längre perspektivet väntar OS i Rio 2016 och OS i Tokyo fyra år senare. 

– År 2020 är jag 30 år. Tidigare var inställningen i friidrottsvärlden att man hade sett sina glansdagar då, men det gäller inte längre. Nu är de som vinner OS-gulden över 30. Så jag har taggat ner lite. Jag har ingen brådska.

3 it-prylar som Moa inte vill vara utan

Bärbara datorn 

–Jag tittar framförallt på filmer från min träning, för att se hur jag kan förbättra små detaljer som påverkar min löpning. 

Mobiltelefonen 

–Här lyssnar jag på musik som ger mig energi. Bäst effekt ger det i gymmet när jag ska lyfta tunga vikter. 

Tidtagaruret 

–Det är ingen it-pryl, men det är en löpares bästa vän! 

Om Moa Hjelmer, Friidrottare

Ålder: 24 
Familj: Maken Kristian och dottern Wilma, född i maj 2014. 
Bor: Stockholm 
Klubb: Spårvägens FK 
Meriter: EM-guld på 400 meter. Slog 2011 det 25 år gamla svenska rekordet på 400 meter. Årets nykomling på Idrottsgalan 2012. Tilldelades Lilla bragdguldet 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer