Laddar meny
Foto: Jonny Lindh

Mia Forsäng visar vägen mot årets it-kommun

Reportage 2015-02-17
Uppdraget löd: lös krisen i Vara kommuns it-avdelning. Mia Forsäng började med det som ibland glöms bort när mycket kretsar kring fiber, applikationer och plattformar. Hon lyssnade på kunderna.

FÖR EN TID SEDAN förklarade en av medarbetarna på Vara kommuns it-avdelning för sin chef Mia Forsäng: 

– Vi pratar om dig i kafeterian, att du inte har så mycket kunskaper inom it. 
– Jaha, svarade Mia Forsäng. 
– Om du hade kunnat mer så hade du bestämt dig i förväg vilket system och vilken plattform du ville satsa på. Men istället lyssnar du på oss och det gör oss delaktiga på ett annat sätt, förklarade medarbetaren. 

Det som från början verkade vara en sågning mynnade ut i vad som nog får betraktas som respekt. 

Mia Forsäng är medveten om att det inte var hennes kunskaper inom it som gjorde att hon fick uppdraget att bli chef över den då icke-fungerande it-avdelningen i Vara kommun för ett och ett halvt år sedan. 

– Avdelningen jobbade som i stuprör, eller snarare sugrör. Alla fokuserade på sin arbetsuppgift utan att samarbeta med varandra. Framförallt såg man inte till att kunderna, de 1 350 anställda i kommunen, var i centrum. De fick ofta vänta. 

Kommundirektören ställde Mia Forsäng inför ett ultimatum: Se till att it-avdelningen börjar samarbeta, annars outsourcar vi den. 

– Vi började med att lyssna på vad rektorer, lärare, socialtjänst, äldreomsorgschefer och teknisk personal ville ha hjälp med och när de ville att vi skulle ha öppet, berättar Mia Forsäng. 

EN AV DE KONKRETA förändringar som samtalen ledde till var att, med hjälp av Atea, sjösätta självbetjäningsportalen Accelerator. I portalen kan kommunanställda dygnet runt, sju dagar i veckan, hantera sina ärenden. För lärare, som ofta arbetar hemifrån på kvällar, har det underlättat arbetet mycket. 

Att förändringen har varit positiv märks på reaktioner från såväl medarbetare inom kommunen som användarna av kommunens tjänster. Undersökningar av kundnöjdhet och arbetsklimat bland de anställda i kommunen visar att allt går åt rätt håll samtidigt som sjukfrånvaron på it-avdelningen har sjunkit. 

– Jag tror att ledarskap går ut på att hitta varje med-arbetares drivkraft och försöka utveckla den, exempelvis genom att ge dem ansvar för ett projekt. För mig handlar det mycket om mod och ärlighet, att våga stå för sin linje. Det kan vara jobbigt att höra sanningen men det är ännu jobbigare att inte höra den, menar Mia Forsäng. 

Till Vara kom hon för snart 15 år sedan efter att ha arbetat som lärare i årskurs 4-6 i Ale kommun nordväst om Göteborg och studerat pedagogik med inriktning mot ledarskap. 

I Vara fick hon jobb som utvecklingsledare på kommunkontoret. Efter att ha drivit flera omfattande projekt blev it-avdelningens förändringsresa hennes största utmaning. 

TROTS ATT MYCKET har blivit bättre är Mia Forsäng, som också är vd för det kommunala fiberbolaget Varanet, långt ifrån nöjd. 

Nästa projekt handlar om att Vara kommun, tillsammans med Atea, ser till att samtliga elever i årskurserna 4-9 får en dator som de kan använda i undervisningen och hemma. Under 2015 siktar Vara dessutom på att bli Årets it-kommun och Årets fiberkommun. 

– Målsättningen är att bli den första kommunen i Sverige som erbjuder fiber till alla företag och hushåll. Under 2015 kommer vi att gå i mål med det. 

Med hjälp av tekniken ska Vara inte bara skapa mer lönsamma processer, utan framförallt förbättra och förenkla vardagen för invånarna. 

– Hur ser vår kommunservice ut i framtiden? Vi står inför stora utmaningar och där är det viktigt att vi ligger i framkant. Kan vi ha kontakt med läkare via Skype? Kan vi gå in och se om mormor har fått sin medicin och om någon har lockat håret på henne på äldreboendet? Kan jag som förälder få reda på hur det gick för min dotter på provet i skolan? Vad är den senaste vattentaxan och hur ser min förbrukning ut? Kan vi med hjälp av fiber koppla ihop alla de här delarna till en och samma webbplats så blir det fantastiskt, avslutar Mia Forsäng.

Om Mia Forsäng, It-chef, Vara kommun

"Målsättningen är att bli första kommunen i Sverige som erbjuder fiber till alla företag och hushåll. Under 2015 kommer vi att gå i mål med det."

Ålder: 43
Bor: Vedum i Vara kommun, Västergötland.
Fritid: Hästar, träning och att vara ute i naturen. Jag gillar projekt och byggde ett stall förra våren. 
It-favorit: Att kombinera it på olika sätt, som när en applikation gör det möjligt att styra en presentation med mobiltelefonen.

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer