Laddar meny

Inspiration för it-talanger

Reportage 2015-05-25
Next Up är en tävling som syftar till att inspirera unga människor, i synnerhet tjejer, att välja it som yrke. Vi ringde upp Gabriella Radencrantz, elev från ett av de vinnande lagen i Stockholm.

Grattis till vinsten, hur känns det? 

– Otroligt roligt. Vi är väldigt stolta över våra idéer som vi lagt mycket tid och omsorg på. Vinsten på 25 000 kronor ska gå till en klassresa. 

Vilka utmaningar ställdes er grupp inför? 

– I den första delen av tävlingen skapade vi en lösning som gör det enklare för medborgarna i en stad att kontakta sjukvården. Under finalen var uppgiften att göra äldreomsorgen mer attraktiv genom digitalisering. Vår idé var att koppla upp hemmet till sakernas internet, internet of things. Golvet skulle känna av om vårdtagaren ramlade, hemmet kunde hitta borttappade nycklar och så vidare. 

Vad hände under studiebesöket på Atea? 

– Vi lyssnade till föreläsningar där medarbetare berättade vad deras jobb innebär och hur deras arbete kan utvecklas framöver. Vi fick även se olika produkter. 

Hur har din syn på it förändrats under tävlingen? 

– Nu förstår jag vilket jobb som ligger bakom en ny tjänst, app eller produkt. Det är också viktigt att vi alla; kvinnor, män, yngre och äldre är med och utvecklar morgon-dagens it-lösningar, eftersom vi alla ska använda dem. 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer