Laddar meny

Eldsjäl med ny gnista

Reportage 2015-09-21
SM-guldmedaljören i sjukamp har vunnit sin största seger. Motståndaren hette cancer och motmedlen stavas acceptans, skratt och bloggande. – Att vara öppen och berätta är det bästa jag gjort i hela mitt liv, konstaterar Nadja Casadei.

– JÄKLAR, DET KÄNDES! 

Nadja Casadeis ansikte skiner upp på vibrationsmaskinen som masserar vadmusklerna efter dagens träningspass. Sen kastar hon sig in i bilen där Ketchup, den högt älskade mopsen väntar otåligt. 

– Vi är väldigt lika, starka och envisa båda två. Han skulle egentligen avlivas när jag köpte honom. Så vi är båda riktiga överlevare, säger hon och skrattar ett av sina många smittande skratt. 

Den här dagen har Ketchup fått följa med från Karlskrona till den dagliga träningen i Växjö. Efter nio år med tränaren Leif Robertson och IFK Lidingö gick mångkamperskan i våras vidare till klubben Atleticum och tränaren Agne Bergvall, Carolina Klüfts före detta coach. 

– Jag behövde ett nytt sammanhang och så ville jag komma närmare familjen i Karlskrona, säger Nadja medan hon kör den korta vägen från träningshallen till lunchrestaurangen på Vida Arena. 

Ingen kan missa vem som kör och mot vilket mål. 

Bilen är täckt av namnet Nadja Casadei och ”Rio-vanschen”. Samma namn som hennes blogg som syftar till OS i Rio 2016 och revanschen efter cancern. Atea tecknade nyligen ett sponsoravtal med mångkamperskan. Det är Nadjas talang, prestationer och unika förmåga att hitta motivation när livet ställs på sin spets som imponerat på företaget. Av samma anledning bjöds hon också in som en av inspirations-talarna under Atea Bootcamp i Tylösand i våras. 

Nadja utstrålar energi, sundhet och värme. Det är svårt att förstå att det bara är två år sedan hon blev sjuk. Det hon trodde var ett magsår visade sig vara en aggressiv form av lymfkörtelcancer. 

– På onsdagen var jag frisk, på torsdagen hade jag cancer och på fredagen opererades jag. Innan det levde jag i tron att jag var odödlig. 

Sju månaders intensiv behandling följde och en åttonde gren lades till för SM-guldmedaljören i sjukamp. Hon gick in i kampen med kaxig attityd och ett enda mål: att överleva. Men vilken ammunition biter på en oförutsägbar fiende som cancer? Tillsammans med sin mentala coach formulerade Nadja sex verktyg som blev livsviktiga. Två avslöjar hon, resten får man veta om man besöker hennes turnerande föreläsningsserie. 

Det viktigaste verktyget är glädje. Den som kommer genom möten med underbara människor, roliga filmer, vackra bilder, härlig musik, god mat och naturen. Ett annat redskap är acceptans, vilket kan låta märkligt för en elitidrottare som är van att aldrig acceptera en dålig prestation. 

– Jag har lärt mig att gilla läget. Att inte streta emot utan att acceptera. Det har varit ett otroligt nyttigt och ångestdämpande verktyg. 

I acceptansen har Nadja lärt sig vara i nuet och ta vara på sin tid. Det är hennes viktigaste budskap i både föreläsningarna och på bloggen. 

– Älskar du någon, säg det nu. Vill du krama någon, gör det nu. Vår tid på jorden är så kort och det finns inget utrymme för stolthet. 

Bloggen har varit ett livsviktigt redskap i kampen mot cancern. Bilderna på bloggen är hämtade från fotoboken där sportfotografen Peter Holgersson dokumenterat sjukdomstiden. Bilderna har vunnit internationella fototävlingar och de är en del av Nadjas vilja att avdramatisera sjukdomen. Redan tidigt beslöt hon sig för att vara öppen med sin sjukdom. En öppenhet som har betalat sig mångfaldigt i oändligt mycket positiv respons. 

– JAG HAR FÅTT så många mail så att jag aldrig kommer hinna läsa alla. Folk är så otroligt snälla och hela världen är fylld av så oerhört mycket kärlek. 

Nästa mål stavas Rio 2016. Nadja är ödmjuk inför sin kropps begränsningar och träningstempot får följa kroppens återuppbyggnad. Fyra år till inom idrotten är målet. Sedan hoppas hon på en ny gren i livet. 

– Jag vill bilda familj, utveckla mitt föreläsande och mitt företag där jag satsar på sport och design. Men det viktigaste är att jag får fortsätta vara frisk och får göra något helhjärtat. 

Att det blir en helhjärtad Rio-satsning råder det ingen tvekan om. Tränaren Agne Bergvall beskriver varför. 

– Nadja är en eldsjäl, hennes målfokus är enormt. Det här blir en comeback som heter duga. 

Om Nadja Casadei

Friidrottare

Ålder: 32 år.
Familj: Mamma, pappa och sex syskon.
Bor: I Stockholm och Karlskrona.
Klubb: Atleticum SK, Växjö.
Meriter: SM-guld sjukamp 2007, SM-guld stafett 4x800m 2008 och 2009, ISM-guld längdhopp 2010, ISM-silver femkamp 2008, ISM-silver längdhopp 2008, ISM-silver höjdhopp 2001, SM-brons längdhopp 2008, Brons på UNM (Nordiska mästerskapen) 2000. Deltagit på EM och VM. 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer