Laddar meny

Digitaliseringen förändrar marknaden

Reportage 2015-09-21
Framgångsrika ledare vågar leda genom förändring. Det menar Sveriges tidigare statsminister, Fredrik Reinfeldt. Han anser också att politiker bör skapa rätt förutsättningar för global handel och fler it-framgångar.

När Fredrik Reinfeldt blickar tillbaka på 25 år inom politiken är han mest stolt över att han och Alliansregeringen bidragit till att återföra Sverige till en stark ekonomisk ställning. Jobben har varit den röda tråden i hans ledarskap och it beskriver han som en motor för förändringar i samhället. 

– Digitaliseringen förändrar logiken inom snart sagt varje marknad. It skapar många nya jobb och nya sätt att lösa saker på. När vi använder it på rätt sätt är det en del av hur mänskligheten förbättrar sina förutsättningar, anser Fredrik Reinfeldt. 

Utbildningsväsendet, entreprenörs-andan och den svenska noggrann-heten är enligt Reinfeldt de främsta skälen till att många svenska företag bedriver en framgångsrik export och att landet har lyckats behålla sitt välstånd. För att fler svenska företag ska lyckas på en internationell marknad krävs nationsöverskridande lagar och avtal som reglerar tullar, export-avgifter, teknik- och miljöstandarder. 

– Om fler företag ska kunna utveckla och sälja it-lösningar behöver vi ett väl fungerande regelsystem med gränsöverskridande samordning. Att utforma den typen av system är komplicerat och tar tid, men spelar större roll för Sverige än vad vi har förstått. Om vi vill bli framgångsrika i andra länder måste vi ha lösningar som är översättningsbara, säger Fredrik Reinfeldt. 

Spotify, Skype, Ericsson och Mojang. Världen förundras ibland över att ett så litet land som Sverige banat väg för för så många framgångsrika it-företag. 

– DET ÄR EN SAK att mäta kunskap, men hur mäter man innovation? Och hur uppmuntrar vi människor som vågar utmana invanda föreställningar? Ett land där människor lever i frihet danar människor som blir gränsöverskridare och vågar ifrågasätta. Det är Sverige ett väldigt bra exempel på, säger Fredrik Reinfeldt. 

Ledare som framgångsrikt vill utveckla företag och offentliga verksamheter måste skapa förståelse för att vi lever i en värld som befinner sig i snabb förändring. 

– De flesta människor relaterar sin trygghet till vad som har varit och vad som är bekant. Det är något som ligger inom oss alla. Därför måste en ledare våga väcka nyfikenhet på att förändring kan bli något bra. 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer