Laddar meny

Digitalisering på agendan

Reportage 2015-09-21
Digitaliseringen är högst upp på agendan hos många företag och organisationer. Under årets Bootcamp frågade vi några av deltagarna hur långt de har kommit med sitt arbete.

Mats Möller > it-chef, Karlstad Universitet

Vilket är nästa steg i digitaliseringen av er verksamhet? 

– Vi digitaliserar allt fler delar av våra utbildningar, därför minskar kravet på att studenterna ska finnas på plats fysiskt varje dag. Vi har totalt 16 000 studenter, hälften av dem går utbildningar som delvis kan genomföras på distans. Vår lärarutbildning har exempelvis ett närvarokrav på 50 procent. Vi arbetar också med att lägga allt större del av vår administration i en molnlösning, vilket gör oss effektivare.

Gabriella Fällman > It-chef, Arvid Nordquist 

Hur långt har ni kommit i digitaliseringen av er verksamhet? 

– Vår marknadsföring blir allt mer digital och sociala medier blir allt viktigare som plattform. Vi har en webbshop som är helt integrerad med vårt affärsstödsystem och våra säljare har flera digitala lösningar som våra kunder uppskattar, de visar animerade bilder på kaffe som är ångande hett och de lägger ordrar i realtid. Jag är här för att få inspiration kring hur vår verksamhet kan digitaliseras ytterligare. 

Per Andersson > Ansvarig för it-tjänster för Scanias medarbetare, Scania 

Vilka steg tar ni för att ytterligare digitalisera er verksamhet? 

– Under hösten kommer Scanias 40 000 medarbetare att stegvis börja använda molnlösningen Office 365. Att jobba i molnet och dela dokument, delta i videomöten och chatta kommer att öka vår produktivitet. Nästa generations lastbilar digitaliseras också allt mer, de är redan idag uppkopplade och utrustade med olika slags sensorer.

Annika Samuelsson > Chef för it-förvaltning och it-utveckling, Mölndals stad 

Vilken är den största utmaningen i ert digitaliseringsarbete? 

– Den ligger i att få alla it-medarbetare lika entusiastiska inför digitaliseringen. Vi vill att de talar sig varma om tidsvinster och möjligheter att spara skattepengar genom digitala lösningar. På så sätt kan de få hela vår organisation att förstå nyttan med digitala lösningar. Vi är även nominerade till Sveriges bästa it-kommun. Medborgarna kan göra alla typer av ansökningar hos oss digitalt, exempelvis söka skola, äldrevård eller familjehem. 

Marie Gidlöf > Teamchef på drift- och supportavdelningen,Livsmedelsverket 

Vilket är nästa steg i digitaliseringen av er verksamhet? 

– Vi undersöker just nu hur våra hälsoinspektörer kan arbeta mer digitalt och mobilt, när de besöker exempelvis slakterier. Vi tänker oss en lösning där de tar med en platta under inspektionerna och de klickar i ett protokoll som uppdateras i realtid mot vår server. Vi överväger också att gå över till digitala signaturer. 

 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer