Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2023-07-18

Stark utveckling för Atea Sverige i andra kvartalet

Atea Sverige gör ett starkt andra kvartal för 2023. Nettoomsättningen landar på 3,5 miljarder kronor, en procentuell tillväxt på 10 procent jämfört med samma period föregående år. Resultatet ökar med 9 procent och landar på 152 miljoner kronor, att jämföra med 139 miljoner under andra kvartalet 2022.
Linus Wallin

Atea Sverige går starkt i andra kvartalet och fortsätter att utvecklas i takt med att bolagets kunder fortsatt investerar i digital infrastruktur. Efterfrågan på nätverk, hybrida lösningar, mjukvara och molntjänster är fortsatt stark.

– Vi har genomfört en mängd fantastiska affärer under kvartalet och har även vunnit många nya kunders förtroenden. Professional services utvecklas positivt, avtalstjänster rullar också på bra och på återförsäljarsidan sätter vi stort tryck på Life Cycle Management. Sammantaget fortsätter vi vår offensiva tillväxt i andra kvartalet, säger Linus Wallin, vd Atea Sverige.

Viktiga frågor under årets it-toppmöte Atea Bootcamp

Atea Bootcamp blev sommarens höjdpunkt som i år tog emot över 500 av Sveriges it-beslutsfattare under temat Beredskap för framtiden. På agendan diskuterades allt från hot från främmande makt, inflation, energikris, klimatkris och frågan kring hur vi ska hantera den enorma brist på utbildade it-medarbetare som väntar.

Under it-toppmötet presenterades även nya insikter från 2023 års rapport av Voister CIO Analytics. Rapporten visar bland annat att den ökade hotbilden gör att säkerhet är det primära fokuset och den största utmaningen även i år hos it-ledarna, tätt följt av kostnadseffektivitet samt resurs- och kompetensförsörjning. Undersökningen visar även att rekrytering av individer istället för kompetenser och erfarenhet är allt viktigare, och egenskaper som emotionell intelligens värderas högt.

– Atea skapar event i landslagsklass och Bootcamp är både en fantastisk plattform för kunderna och vår mest strategiska mötesplats. Under årets Bootcamp fokuserade vi mycket på ”tillsammanskraften”, styrkan i att gemensamt ta sig an svåra utmaningar. Det gäller inte minst säkerhet som i dag är en viktig ledningsfråga. Det betyder att medvetenheten måste finnas på högsta nivå, säger Linus Wallin.

Kundnöjdhet och hållbarhet i fokus

Ateas senaste kundattitydmätning visar att kunderna är än mer benägna att rekommendera Atea som leverantör än tidigare. NPS-resultatet (Net Promotor Score) har det senaste året ökat från 33 till 36. Sammantaget det bästa resultatet någonsin för Atea Sverige.

– Våra medarbetare har fortsatt att visa engagemang och styrka i alla av våra kundkontakter vilket ligger bakom det fina resultatet från kundattitydmätningen. Jag är givetvis både stolt och ödmjuk över den fantastiska resa vi gjort tillsammans med kunderna under första halvåret och nu laddar vi batterierna för ett lika positivt andra halvår, säger Linus Wallin.

För fjärde året i rad erhöll dessutom Atea-koncernen högsta betyget – Platinum – inom miljömässig och social prestation av EcoVadis. Utmärkelsen placerar Atea bland de topp 1 procenten av över 100 000 utvärderade företag. Hållbarhetsprestationen utvärderades av EcoVadis baserat på kriterier som rör miljö, etik, hållbar upphandling samt arbets- och mänskliga rättigheter.

Om Atea-koncernen

Atea-koncernen ökade omsättningen med 17 procent jämfört med samma period förra året, till 8,9 miljarder norska kronor. Resultatet (EBIT) blev 291 miljoner norska kronor, en uppgång från 281 miljoner samma period året innan.

Kvartalsrapporten och presentationen
Presskonferensen
Börsmeddelande