Laddar meny

Atea startar ett upprop mot konfliktmineraler

Pressmeddelande 2014-10-28
Atea startar ett upprop mot konfliktmineraler inom it-branschen. Drygt 300 bolag och organisationer har anslutit sig till uppropet mot användandet av konfliktmineraler i it-produkter.

Konfliktmineraler är råvaror där utvinningen finansierar och skapar krig i Kongo. Det kan handla om tenn, guld, volfram, tantal och coltan, som alla är viktiga beståndsdelar i elektroniska produkter. Förutom att mineralerna finansierar långvariga konflikter, används ofta barn som arbetskraft och kvinnor utsätts för brutala våldtäkter, som ett medel att sätta skräck i befolkningen.

– Vi vill med uppropet uppmana våra kunder att ställa tuffare krav vid inköp och upphandling. Fortfarande är det ganska okänt vilka mineraler och kemikalier som finns våra it-produkter, säger Andreas Rydell, chef kvalitet och miljö på Atea.

Redan har 300 bolag och organisationer anslutit sig till uppropet. Första steget är att en styrgrupp tar fram ett verktyg som är baserat på riktlinjer och rekommendationer från OECD och föreningen Swedwatch.

– Atea är en av Europas största leverantörer av it-infrastruktur och tillsammans med it-Sverige vill vi vara med och påverka att hela kedjan av produkter omfattas av ett helhetstänkande när det gäller miljö och socialt ansvar, säger Andreas Rydell.

Under våren kommer Atea att arrangera seminarier och workshops med fokus på hållbar it och konfliktmineraler och kemikalier.

För mer information, kontakta:

Andreas Rydell, chef kvalitet och miljö Atea Sverige, 0722 44 87 84, andreas.rydell@atea.se 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer