Laddar meny

Stark tillväxt för Atea under årets andra kvartal

Pressmeddelande 2013-07-12
Ateas offensiv på den svenska marknaden ger resultat. Under årets andra kvartal ökade omsättningen med 16,7 procent till 2,4 miljarder kronor jämfört med andra kvartalet 2012. Bakom tillväxten ligger ett flertal stora affärer inom offentlig sektor, en nysatsning på e-handel samt ökad aktivitet inom den privata sektorn. – När jag summerar kvartalet kan jag konstatera att vår strategi att vara offensiva oavsett marknadsklimat ger resultat. Framförallt ser vi en stor ökning inom vår mjukvaruförsäljning och it som tjänst, säger Atea Sveriges vd Carl-Johan Hultenheim.

Atea går från klarhet till klarhet på den svenska it-marknaden. Under årets andra kvartal ökade omsättningen till 2 399 miljoner kronor från 2 056 miljoner kronor samma period i fjol. Det motsvarar en ökning med 16,7 procent. Tillväxten kan ställas i jämförelse med siffror från analysföretaget IDC som visar att marknaden i stort sett stod still under kvartalet med en ökning på blygsamma 0,3 procent.

– Det är en fortsatt tuff marknad. Vi märker i samtal med företag, organisationer och myndigheter att de inser att it kan och ska effektivisera deras verksamhet och stötta nya affärsutmaningar. Vi ser fortsatt en ökad efterfrågan av funktionstjänster inom alla delar av it-infrastrukturen, datacenter, nätverk, klient och samverkan. Tillväxten kommer främst inom offentlig sektor men det går även att se positiva tecken inom den privata sektorn där vårt ökade fokus börjar ge utdelning, säger Carl-Johan Hultenheim.

Under kvartalet ökade produktförsäljningen med 19,2 procent och tjänsteförsäljningen med 7,3 procent. Resultatet på ebitda-nivå ökade med 5,4 procent till 50,4 miljoner kronor.

Under kvartalet har Atea vunnit en rad stora avtal som lägger en bra plattform för resten av året. Atea har även byggt och lanserat en ny helt öppen e-shop som ger kunderna möjlighet att ständigt ta del av de senaste produkterna.

– Vi tar marknadsandelar och levererar ett resultat som med tanke på marknadsomständigheterna är godkänt. Vi har en bra grund för att över tid förbättra vår lönsamhet och samtidigt fortsätta att vara med och utveckla svenska företag och myndigheter med moderna it-lösningar, säger Carl-Johan Hultenheim.

Ateakoncernen tar marknad i Norden och Baltikum

Ateakoncernen fortsätter att ta marknadsandelar i Norden och Baltikum. Under årets andra kvartal steg omsättningen med 3,0 procent till 5 502 miljoner norska kronor, jämfört med andra kvartalet 2012. Vinsten på ebitda-nivå blev 140 miljoner norska kronor.

– Jag är glad över att se fortsatt starka prestationer och tvåsiffrig tillväxt inom program- och tjänsteförsäljningen på en utmanade marknad, säger koncernchef Claus Hougesen, Atea ASA.

Läs mer:

• Kvartalsrapporten och presentationen finns tillgängliga på www.atea.com/reports

• Presskonferensen kan ses på webcast på www.atea.com/webcast

• Börsmeddelandet finns på www.atea.com/ose 

För mer information, kontakta:

Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, +46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se

Claus Hougesen, koncernchef Atea ASA, +45-30 78 12 00

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer