Laddar meny

Atea växer och effektiviserar verksamheten

Pressmeddelande 2013-10-23
Atea fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige. Under årets tredje kvartal ökade omsättningen med 6,9 procent till 1,728 miljarder kronor, jämfört med samma period i fjol. För att säkerställa att Atea fortsätter att växa med lönsamhet kommande år lanseras ett offensivt fokuseringsprogram.

- Vår tillväxt på en tuff marknad är mycket bra. Nu tar vi nästa offensiva steg i att effektivisera och styra om delar av vår verksamhet för att fortsätta vara kundernas bästa partner. Vi vill leda utvecklingen på en marknad som är under förändring och dra nytta av alla nya möjligheter inom områden som mobilitet, molntjänster och samverkan, säger Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea Sverige.

Omsättningen på den svenska marknaden ökade till 1,728 miljarder kronor under årets tredje kvartal, jämfört med 1,616 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Under årets nio första månader har omsättningen ökat med 15,3 procent till 6,167 miljarder kronor. Resultatet på ebitda-nivå uppgick under tredje kvartalet till 34,9 miljoner kronor, jämfört med 29,2 miljoner kronor tredje kvartalet 2012.

- Vår strategi är att fortsätta vara aggressiva, särskilt när marknaden är utmanande som nu. Vi fortsätter stärka vår ledande position som återförsäljare och systemintegratör på den svenska marknaden. Dessutom ser jag mycket positivt på att ett allt större antal av våra kunder efterfrågar it-infrastruktur som tjänst. Vår satsning och resa mot att bli Sveriges ledande funktionsleveranör har tagit rejäl fart., säger Carl-Johan Hultenheim.

För att stärka positionen på marknaden lanserar Atea ett offensivt fokuseringsprogram. Konkret innebär programmet ett antal effektiviseringsåtgärder; sammanslagning av enheter, konsolidering av enheter, förkortade beslutsvägar, minskning av omkostnader, centralisering av stödfunktioner och överflyttning av transaktionsintensiva processer till Ateas koncerngemensamma shared servicecenter. Målsättningen är att minska kostnadsbasen i Sverige med 50 miljoner kronor under 2014.

-Förändringarna är en offensiv och naturlig åtgärd. Genom att öka vår effektivitet och sänka vår kostnadsbas skapar vi utrymme för fokuserade satsningar och en långsiktig lönsam tillväxt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Ateakoncernen växer med 4,8 procent på tuff marknad
Ateakoncernen redovisar en omsättning på 4,664 miljarder norska kronor för årets tredje kvartal, det motsvarar en ökning med cirka 4,8 procent jämfört med samma period i fjol. Resultatet på ebitda-nivå för årets tredje kvartal blev 158 miljoner norska kronor

- Vi gör ett bra jobb som fortsätter att växa snabbare än marknaden. Vår långsiktiga målbild för koncernen är att ha 20 procent av it-infrastrukturmarknaden i Norden och Baltikum, säger Ateas koncernchef Claus Hougesen.

Läs mer:
Kvartalsrapporten och presentationen finns tillgängliga på www.atea.com/reports

Presskonferensen kan ses på webcast på www.atea.com/webcast

Börsmeddelandet finns på www.atea.com/ose

För mer information, kontakta:
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, +46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se
Claus Hougesen, koncernchef Atea ASA, +45-30 78 12 00

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer