Hoppa till huvudinnehåll

Podcast: I huvudet på en innovationsledare

 

Det här är podden där jag Stefan Fasth, Innovation Manager på Atea Sverige, djupar i vad som rör sig i huvudet på svenska innovationsledare. Vi snackar utmaningar och möjligheter med att driva innovation, och tar reda på vilka egenskaper och förutsättningar som krävs för att lyckas. Du får aktuella omvärldsspaningar och trender inom innovation. 

Avsnitt

#13 I huvudet på Malin Boman - Innovationsledare på Hemsö

Malin Boman, Innovationsledare på Hemsö möter upp Stefan digitalt för att prata om utforskande problemlösningsmetodik och hur man bygger bron medan man springer. De pratar också om ingrediensen mod och vad som krävs för att känna mod?  

Malin berättar om ett innovationsexempel på Hemsö, Framtidens äldreboende, där de gått från idé till koncept och till en fas där de nu testar pilotidéer men också börjat använda dem ute i verkligheten. De diskuterar också om det finns affärsutveckling eller verksamhetsutveckling som inte har en digital komponent. Och vad har egentligen rabatter och växthus för koppling till innovationsarbete?

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

#12 I huvudet på Niklas Post - Grundare och vd för Digital Tvilling

Detta avsnittet skiljer sig lite åt, det handlar om digitala tvillingar, ett område där det sannolikt kommer att ske stora innovationer både idag och i framtiden. Stefan möter Niklas Post, grundare och vd för Digital Tvilling på Atea Insikt, en virtuell mötesplats för dem som är med och utvecklar organisationer och verksamheter runt om i Sverige.

Niklas befinner sig där stora förändringar ska genomföras, han ser till att vi kan förstå verkligheten bättre så att vi kan bli klokare och kunna fatta bättre beslut. Kan vi få en digital representation, en modell av verkligheten som ser ut och beter sig precis som verkligheten? Stefan och Niklas blir också mer konkreta i vad det här kan innebära ute i samhället som underlag för konkreta beslut.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

#11 I huvudet på Karin Botås, Innovationsledare på Lantmäteriet

Karin Botås, Innovationsledare på Lantmäteriet tar ton i poddstudion med Stefan. Karin brinner för musik och samhällsutveckling och vi får veta hur just musiken kan stötta oss i innovationsarbetet. Hur definierar Lantmäteriet innovation och vad testar de just nu? En spännande diskussion om hur vi vill konsumera geografisk information i framtiden, från den platta kartan till augmented reality. Det snackas också om hur man behåller innovationsgnistan och om innovation är ett nio till fem-jobb. Och vem är egentligen innovationsledarens bästa vän?

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#10 I huvudet på Joakim Jardenberg - VD på GetAI

I det här avsnitt får du träffa Joakim Jardenberg, VD på näringslivsinitiativet GetAI, ett samarbete mellan näringsliv, Helsingborgs Stad, Region Skåne och Lunds universitet.

Joakim pratar hellre om utveckling än innovation och anser att det är bättre att lägga tiden på att koppla ihop redan kända ting istället för att uppfinna nya.

Vi pratar om huruvida området AI per definition ÄR innovation? Och kommer AI ha en plats i innovationsarbetet framöver? Med Joakims bakgrund inom både offentlig och privat sektor så är jag också nyfiken på om han ser några skillnader på innovationsarbetet. 

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 
#9 I huvudet på Per Englund - Innovationsledare i Region Stockholm

Stefan Fasth möter Per Englund - Innovationsledare i Region Stockholm. Per driver projekten framåt med kraft och ser innovation som en lagsport som handlar om att ha roligt på jobbet. Per hävdar att innovationsarbetet måste komma ut i verksamheten och inte sitta i huvudet på en uppfinnarjocke. Utan det är ett systematiskt arbete och man gör det tillsammans,  det är så man når resultat. Stefan och Per pratar också om vad som skiljer innovationsarbetet i offentlig och privat sektor och hur man finansierar ett innovationsprojekt.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#8 I huvudet på Peter Johansson - Docent i innovationsteknik på Mälardalens högskola

Stefan Fasth möter Peter Johansson - Docent i innovationsteknik på Mälardalens högskola. Poddens syfte är att lära sig, så nu är det dags för Stefan att vända sig till just högre utbildning. Vad lär sig studenterna på innovationsprogrammet? Och är innovation det som är nytt och nyttigt? Du får också reda på hur du kan fortbilda dig på distans och i din egen takt inom innovation och omvärldsbevakning.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

#7 I huvudet på Jakob Widerberg - Senior Innovation Manager på Volvo Cars

Stefan Fasth möter Jakob Widerberg - Senior Innovation Manager på Volvo Cars. Jakten på intressanta och roliga uppdrag har lett honom runt om i världen. Jakob är en erfaren och berest innovationsledare som själv kallar sig en ”pretendgenjör”. Vad är innovation för Jakob och vad är det egentligen som förenar det med digitalisering? Hur påverkar ett lands kultur och har lärandet en tydlig koppling till innovation? Och så dyker Harry potter upp i samtalet.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#6 4 snabba tips - Så blir du mer framgångsrik i ditt innovationsarbete

Elisabet Spross, innovationsledare på Sweco ger dig fyra snabba och konkreta tips på hur du kan bli mer framgångsrik i ditt innovationsarbete.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#5 I huvudet på Mattias Wahlgren, Innovation Manager, Coor

När Stefan träffar Mattias Wahlgren - Innovation Manager på Coor, ett ledande facility management bolag i norden, frågar han vad Mattias tror om kontorets roll, efter corona. Vi får följa med på Coors innovationsresa och många spännande frågor dyker upp under samtalet. Hur gör man för att coacha och röja hinder för innovation? Hur vet man om man ska satsa tid och pengar på en idé? Hur mäter man om en produkt är en framgång? Och är Coors innovationsavdelning en kreativitetsdödare eller ej?

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#4 I huvudet på Elisabet Spross - Innovation manager and smart transportation expert på Sweco

Stefan Fasth träffar Elisabet Spross - Innovation manager and smart transportation expert på Sweco. Elisabet berättar om när ett bidrag i Swecos årliga innovationstävling gick från idé till succé och hur man får en hel organisation att bli mer innovativa. De diskuterar också hur innovationslösningar får plats bredvid förvaltning och drift av etablerade tjänster. Och så får du reda på vilken världshistoriens bästa innovation är, enligt Elisabet.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#3 Omvärldsspaning - Klockren innovation på affärsmodell

Klockren innovation på affärsmodell - tre spänn för ett garv, så löste man momshöjningen. Stefan Fasth ger aktuella omvärldsspaningar och trender inom innovation.

Lyssna på avsnittet i:

  

 

#2 I huvudet på Mats Berglind, Digital Innovation Manager på Swedavia

Stefan Fasth träffar Mats Berglind, Digital Innovation Manager på Swedavia. Hur föds ett innovationsinitiativ på Swedavia och hur blir det en innovation som skapar värde? Hur tar man död på nidbilden i verksamheten av innovation som glass och ballonger? Och är Business Case egentligen bara en snuttefilt? De pratar också om vikten av att testa och observera på flera olika sätt, och få fram det testpersonerna menar, inte det dom säger. Mats tips är; ta på dig stövlarna, och gå ut och kolla hur det är i verkligheten.

Lyssna på avsnittet i:

  iTunes

 

#1 I huvudet på Maria Gustafsson, Innovation Manager, ICA

I första avsnittet träffar Stefan Fasth Maria Gustafsson, Innovation Manager på ICA, på tryggt coronaavstånd. De pratar bland annat om hur man ska tänka när man testar nytt, om vikten av en lyckad kultur för att kunna driva utvecklingen framåt (hur gör man egentligen?) och om en innovation som inte flög men lärde ICA en hel del om kundernas beteende. Dessutom berättar Maria vad hon tycker är tidernas bästa innovation.

Lyssna på avsnittet i:

  

 

 

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer