Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2021-09-02

Atea efterfrågar idéer från sjuksköterskor tillsammans med Hennes Majestät Drottning Silvias stiftelse

It-företaget Atea blir nu samarbetspartner till Queen Silvia Nursing Award, QSNA, ett årligt initiativ med mål att hitta innovativa idéer som kan leda till bättre vård och äldreomsorg i framtiden. Sjuksköterskor över hela landet kan ansöka med sina idéer, som Atea sedan har som ambition att hjälpa till att förverkliga.
QSNA

- Jag har själv en bakgrund som chef inom äldreomsorg, myndighetsutövning och LSS och vet att det bubblar av goda idéer hos de som ger vård till omsorgstagarna men att det inte alltid är lätt för idéerna att nå fram till de som kan förverkliga dem. Därför känns det extra roligt att kunna bidra till den möjligheten för sjuksköterskor runtom i hela landet, säger Malin Sölsnaes, chef för Äldreomsorg på Atea Sverige. 

QSNA är ett stipendium för etablerade sjuksköterskor såväl som sjuksköterskestudenter, och syftar till att engagera begåvade individer med kreativa idéer som kan lyfta sjuksköterskeyrket och förbättra sjukvården. Priset stöttas av Hennes Majestät Drottning Silvia. Temat för år 2021 är idéer för att förbättra äldre- och demensvården i Sverige och ansökningsperioden håller öppen mellan 1 september och 1 november. Utvalda idéer kommer sedan att lyftas i en jury där bland annat två av Ateas chefer inom Äldreomsorg och Affärsutveckling deltar. Om priset har en digitaliserings- eller innovationskoppling kommer Atea att se hur bolaget kan stötta pristagaren i att ta sin idé till nästa steg genom exempelvis mentorskap. Priset är nationellt och är inte begränsat till någon ort i Sverige, vilket linjerar väl med Atea som har ett trettiotal kontor mellan Kiruna och Malmö.  

Unika samarbeten kan lösa utmaningarna 

Fokus för Atea ligger på att hitta idéer som kan bli skalbara och underlätta för många människor. Gärna genom att öka individers självständighet, frigöra tid för vårdpersonal och/eller underlätta för en vård som alltmer kommer att bedrivas i omsorgstagarens hemmamiljö. Med stora demografiska utmaningar, ont om resurser och en begränsad budget kommer detta att bli avgörande för att vi ska kunna leverera god och självständig äldreomsorg i Sverige framöver. Här spelar teknik en avgörande roll.  

- Det kan ibland vara svårt att tänka mänskliga behov och teknik i samma veva, men det kommer att bli helt avgörande i framtiden. Och vem vet bättre vilka utmaningar som behöver prioriteras än de som jobbar närmast våra äldre? Kombinationen här av sjuksköterskor som vill driva förändring, en stiftelse med ett tydligt uppdrag och kraften i ett kompetensdrivet it-bolag som Atea är precis den typ av samarbeten som behövs för att förverkliga framtidens lösningar, menar Malin Sölsnaes.  

Inom Ateas Äldreomsorgsteam jobbar idag flera personer med verksamhetsbakgrund, såsom sjuksköterskor, beteendevetare och fysioterapeuter. Dessa jobbar sida vid sida med IT-specialister inom såväl den senaste teknologin som befintliga system som de nya lösningarna behöver kunna prata med.  

- Som någon som själv kommer från verksamhetssidan och aldrig trott att jag skulle jobba i it-branschen vill jag också ta tillfället i akt att välkomna fler sjuksköterskor in i tech-branschen. Med era insikter och er passion kan ni vara med och bygga framtidens äldreomsorg här och nu, avslutar Malin. 

Kontakta gärna:

Malin Sölsnaes
Malin Sölsnaes Chef Vård & Omsorg