Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Pressmeddelanden
Pressmeddelande 2017-07-14

Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Starkt resultat för Atea Sverige.

Atea Sveriges omsättning under det andra kvartalet blev 3 531 miljoner kronor och resultatet (EBIT) 96,9 miljoner kronor, vilket är en resultatökning med 24 procent jämfört med samma period förra året.
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige

Den positiva utvecklingen fortsätter. Omsättningen för andra kvartalet ökade med drygt 3 procent jämfört med samma period förra året, samtidigt som lönsamheten steg med 24,3 procent till 96,9 miljoner. Tjänstesidan fortsätter vara en motor för Ateas lönsamma tillväxt men även produktsidan går bra. Affärsvolymen inom mjukvara landade 3 procent över förra årets positiva nivåer och volymen på hårdvarusidan var 2 procent högre än samma period förra året. Detta trots att många kunder inom den publika sektorn har fått invänta de segdragna processerna gällande  kammarkollegiets avtal för klient och datacenter. Det gäller inte minst inom skola där förseningen delvis inneburit att investeringar har uteblivit.

– Våra kunder fortsätter investera för att kunna dra nytta av digitaliseringen på sin marknad och vi ser med tillförsikt fram emot fortsättningen av 2017. Allt fler kunder vill skapa och leverera tjänster från egna privata moln, för att på så sätt uppnå både ökad flexibilitet och effektivitet. Vår förmåga att stötta dem både lokalt, nationellt och globalt skapar förutsättningar för en ny typ av kundsamarbete. En positiv konsekvens för oss är att vi fortsätter växa vår tjänsteorganisation. Just nu anställer vi specialister inom en mängd områden som produktivitet, arkitektur, systemintegration och inte minst informationssäkerhet, till stor del drivet av GDPR-lagstiftningen som träder i kraft i maj 2018, säger Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige.

Atea fortsätter sin offensiva satsning inom hållbarhet

Ingen annanstans i världen ställer konsumenter och inköpsorganisationer lika höga krav när det gäller miljömässig och social hållbarhet kopplat till it. Detta faktum vill Atea dra nytta av för att sprida det framgångsrika svenska och nordiska sättet att arbeta med frågorna till hela den globala it-industrin. Atea lanserade därför den första juni initiativet Atea Sustainability Focus, en ambitiös hållbarhetssatsning som syftar till att öka takten på den globala it-industrins hållbarhetsarbete. Under Almedalsveckan hölls för första gången en internationell hållbarhetskonferens där Atea stod värd. Konferensen samlade hundratals engagerade deltagare inom politik, näringsliv och offentlig sektor. Tillsammans med ansvariga från världens ledande it-företag identifierade deltagarna prioriterade fokusområden, kopplat till FN:s globala mål.

– Vi har under många år arbetat aktivt med olika hållbarhetsfrågor. Nu går det arbetet in i en ny spännande fas där vi ser att vi, tack vare vår unika position på den nordiska marknaden, tillsammans med våra kunder kan vara med att sätta agendan för hela industrin. Inte enbart i Norden utan globalt, säger Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige.

Resultat Ateakoncernen
Atea koncernens resultat (EBIT) ökade med 24 procent till 125 miljoner norska kronor för det andra kvartalet jämfört med 101 miljoner norska kronor samma period 2016. Omsättningen för andra kvartalet landade på 8 409 miljarder norska kronor, en minskning med 0,4 procent jämfört 2016 (+ 1,1 procent i konstant valuta).

  • Kvartalsrapport och presentation finns på atea.com/reports
  • Presskonferensen kan ses på atea.com/webcast
  • Börsmeddelandet finns på atea.com/ose

För mer information kontakta:
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, 46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se
Steinar Sønsteby, koncernchef Atea ASA, 47 930 55 655 steinar.sonsteby@atea.com

Atea är Nordens och Baltikums ledande obundna leverantör av it-infrastruktur. Vi bistår våra kunder med specialistkompetens, produkter och lösningar. I Sverige finns vi nära dig på ett trettiotal orter över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr med ca 2 000 medarbetare. För mer information, besök atea.se

Läs mer om Ateas arbete inom hållbarhet på atea.se/asf