Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Pressmeddelanden
Pressmeddelande 2017-10-19

Stark efterfrågan på tjänster driver Ateas lönsamma tillväxt

Atea Sveriges omsättning under det tredje kvartalet blev 2 569 miljoner kronor och resultatet (EBIT) 90 miljoner kronor, vilket är en ökning med 28,6 procent jämfört med samma period förra året.
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige

Den totala tjänsteomsättningen ökade med över 11 procent tack vare stark tillväxt inom både konsulttjänster och it som tjänst. Samtidigt ökade omsättningen för både hård- och mjukvara under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Hårdvaruaffären steg med 1,2 procent och mjukvara med 13 procent.
 
– Vi har ett mycket intressant och positivt marknadsläge där allt fler svenska företag och organisationer går ifrån en mer traditionell, statisk it-leverans, till att efterfråga flexibla plattformar som kan dra nytta av olika leveransmodeller. Den stora drivkraften till förändringen är kundernas behov av att kunna utveckla och leverera nya digitala tjänster snabbare och mer effektivt. Intresset minskar för traditionell outsourcing till förmån för nya hybrida lösningar, där kunderna investerar mer i sina egna plattformar. Det medför att vi ser en kraftigt ökad efterfrågan inom flera specialistområden så som; integration, automation och informationssäkerhet. Just säkerhet är det enskilda område som har högst prioritet just nu bland våra kunder, det beror dels på den ökande hotbilden, men även på GDPR- och de nya krav som det ställer på verksamheterna, säger Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige.

Under det senaste året har Ateas personalstyrka vuxit med över 150 medarbetare och för att möta den ökande efterfrågan på tjänstesidan behöver Atea kontinuerligt rekrytera ny kompetens. Bolaget har därför lanserat en rad initiativ i syfte att öka sin attraktionskraft som arbetsgivare. Utöver ansenliga satsningar på kompetensutveckling har Atea startat samarbeten med utvalda universitet och infört Atea Utvecklingstid, ett nytt, flexibelt sätt, att se på arbetstid. Alla anställda inom Atea kan nu i samråd med sin chef välja att ta ledigt, i upp till tre månader, för att förverkliga projekt utanför arbetet.  

Atea fortsätter sitt arbete med att driva på utvecklingen inom hållbarhet. Under hösten genomför Atea ett landsomfattande hållbarhetsupprop, Game of Phones, för att öka medvetenheten kring vikten av ökad återvinning och återanvändning av it-utrustning i Sverige.

– Det är såklart glädjande att vi fortsätter att växa som bolag men minst lika viktigt är våra medarbetares engagemang kopplat till områden som hållbarhet och kundnöjdhet. Vårt tydliga fokus på hållbarhet är en naturlig del i arbetet med att förverkliga vårt mål; att leverera Sveriges bästa kundupplevelse och hittills i år har våra medarbetare genomfört över femtiotusen enskilda insatser, som alla syftar till att nå dit. Det engagemang som våra medarbetare uppvisar och den respons vi får från våra kunder gör mig stolt, säger Carl-Johan Hultenheim.

 
Även ett starkt resultat för koncernen
Ateakoncernen ökade omsättningen med 3,9 procent till 6 654 miljoner norska kronor under det tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Resultatet (EBIT) blev 176 miljoner norska kronor, vilket är en ökning med 34,5 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.

  • Kvartalsrapport och presentation finns på atea.com/reports
  • Presskonferensen kan ses på atea.com/webcast
  • Börsmeddelandet finns på atea.com/ose

För mer information kontakta:
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, +46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se
Steinar Sønsteby, koncernchef Atea ASA, +47 930 55 655 steinar.sonsteby@atea.com

 

Om Atea
Atea är Nordens och Baltikums ledande obundna leverantör av it-infrastruktur. Vi bistår våra kunder med specialistkompetens, produkter och lösningar. I Sverige finns vi nära dig på ett trettiotal orter över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr med ca 2 200 medarbetare. För mer information, www.atea.se.