Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Pressmeddelanden
Pressmeddelande 2017-04-27

Bra första kvartal för Atea Sverige med fortsatt lönsamhetstillväxt

Atea Sveriges omsättning under det första kvartalet blev 2 846 miljoner kronor och resultatet (EBITDA) 88 miljoner kronor, vilket är en resultatökning med 11,5 procent jämfört med samma period förra året.
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige

Den ökade lönsamheten drivs främst av en bra tillväxt inom områdena mjukvara och tjänster. Efterfrågan på både konsulttjänster, molntjänster och managerade tjänster fortsätter öka i snabb takt vilket medför ett stort rekryteringsbehov, framförallt inom områden som strategi, förändringsledning, integration, projektledning och säkerhet. Den positiva utvecklingen inom mjukvara kommer från en kraftig ökning i affärsvolym, vilken var över 10 procent under det första kvartalet jämfört med samma period förra året medan volymen i hårdvaruaffären, justerat för jämförelsestörande poster, ligger i linje med föregående år.

– Det är glädjande att se hur våra kunders digitala satsningar accelererar inom både privat och offentlig sektor. Det ser vi inte minst inom områden som it i vården, detaljhandeln och i byggandet av smarta städer där nya digitala ekosystem växer fram. För oss innebär det att vi måste förflytta våra kompetenser och etablera nya spännande samarbeten. Digitala tjänster kräver en smart och säker it-infrastruktur och därför är det viktigt att vi fortsätter utmana våra kunder att dra nytta av hybrida lösningar. Idag finns det fantastiska möjligheter att välja mellan både lokala och globala molntjänster och kommande etableringar av globala datacenters i Sverige förstärker detta ytterligare. En utveckling som vi ser som enbart positivt då våra kunder hela tiden får större valfrihet och vi ökar därför takten på att utveckla nya tjänster tillsammans med dem, säger Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige.

För att möta den kraftiga efterfrågan inom tjänsteområdet satsar Atea hårt på att attrahera och behålla rätt kompetens. Det finns ett stort rekryteringsbehov inom hela spannet från juniora talanger, till mer erfarna konsulter och säljare som klarar av att hantera de nya digitala ekosystemen. Under våren examinerades de första klasserna från Atea Affärsakademi, målet är att säkerställa en långsiktig kompetensförflyttning i bolaget som ska rustas att möta morgondagens krav och frågeställningar.

– Vi fortsätter investera löpande i våra medarbetares kompetens genom utbildning och jag är stolt över mina kollegors vilja att hela tiden utvecklas genom att de tar personligt ansvar för sin kompetens. Det gynnar såklart oss som bolag men även våra kunder och möjliggör den snabba förflyttning som nu sker på marknaden.

Ett stabilt resultat för koncernen
Ateakoncernen ökade omsättningen med 1,6 procent till 7 360 miljoner norska kronor under det första kvartalet jämfört med samma period förra året. En starkare norsk krona jämfört med övriga nordiska valutor påverkar resultatet negativt med 5 % jämfört med föregående år. Resultatet (EBITDA) blev 199 miljoner norska kronor, vilket är en ökning med 3,1 procent jämfört med första kvartalet 2016.

För mer information kontakta:
Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, +46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se
Steinar Sønsteby, koncernchef Atea ASA, +47 930 55 655 steinar.sonsteby@atea.com

Atea är Nordens och Baltikums ledande leverantör av it-infrastruktur. Vi förser våra kunder med spetskompetens, produkter, tjänster och lösningar. I Sverige finns våra 2 100 medarbetare nära dig på ett trettiotal orter över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. www.atea.se