Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Pressmeddelanden
Pressmeddelande 2017-06-01

Atea lanserar ett globalt hållbarhetsinitiativ för it-branschen

Hela världen tittar på Sveriges och Nordens arbete med hållbarhetsfrågor inom it. Ingen annanstans ställer konsumenter och inköpsorganisationer lika höga krav när det gäller miljömässig och social hållbarhet kopplat till it. Detta faktum vill Atea dra nytta av för att sprida det framgångsrika svenska och nordiska sättet att arbeta med frågorna på till hela den globala it-industrin.
Atea Sustainability Focus påskyndar omställningen mot mer hållbar

Under början av sommaren bjuder Atea in alla nordiska it-avdelningar att delta i en kunddialog, Atea Sustainability Focus, där får de chansen att berätta vilka områden som är viktigast för dem just nu inom hållbarhetsområdet. Svaren sammanställs sedan av ett Advisory Board som består av representanter från nordiska företag och organisationer som är ledande inom hållbarhet och digitalisering.

Advisory Board formulerar sedan en rapport som överlämnas till den globala it-industrins samarbetsorgan i hållbarhetsfrågor, Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) och andra intressenter en gång per år. Rapporten kommer även innehålla rekommendationer kring vilka mått och steg som är rimliga att förvänta sig att it-industrin åtar sig.

Mottagaren av rapporten, Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), är en branschorganisation som under tolv år har arbetat för att höja etiken inom it-branschen globalt och göra dess aktörer mer socialt och miljömässigt ansvarstagande. EICC grundades av åtta ledande it-tillverkare och har numera fler än 110 medlemmar från alla led i leverantörskedjan, tillsammans sysselsätter medlemsföretagen ca; 6 miljoner medarbetare. 2016 ansökte Atea om medlemskap i organisationen vilket beviljades. 

– På detta sätt påskyndar och underlättar vi arbetet samtidigt som vi uppnår ett tydligt globalt fokus på hållbarhetsfrågorna. Med framgång följer ett ansvar, som nordens största obundna aktör har Atea både musklerna, förtroendet och kontakterna med branschen som krävs för att snabbt kunna samla in information om hållbarhetsfrågor från hela Norden, säger Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör på Atea och initiativtagare till Atea Sustainability Focus.

Initiativet presenterades för den samlade it-branschen under Atea Bootcamp i Tylösand där Magnus Sallbring berättade nyheten att Atea står värd för en ny internationell hållbarhetskonferens i Almedalen, Atea Sustainability Focus. Forumet har premiär den 6-7 juli och markerar starten för processen att ta fram rapporten.

Under två dagar i Visby varvas seminarium med paneldebatter och keynotes där internationella experter från företag som Tesla, World Economic Forum, Dell EMC, H&M, TCO-development samt EICC finns på talarlistan.

Konferensen syftar till att de som arbetar med hållbarhet inom it ska erbjudas en chans att utbyta erfarenheter, reflektera kring de utmaningar man ser och få möta industrins ledande representanter från hela världen.

På kvällen den 6 juli hålls ett stort hållbarhetsmingel på Kallis i Visby för att fira avslutningen av dag ett. Under fredagen den 7 juli varvas hållbarhetsseminarier med workshops i syfte att skapa ett bra underlag för rapportskrivandet under hösten.

För mer information kontakta:
Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör Atea Sverige AB, +46-708 400 000, magnus.sallbring@atea.se

Läs mer om initiativet här