Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2023-01-16

Fredspristagaren Dr Denis Mukweges budskap: IT-branschen har kapacitet att skapa förändring

Under Dr Denis Mukweges Sverigebesök i januari belyste han it-branschens roll i det konfliktdrabbade Kongo och att it-branschen har kapacitet att skapa förändring för hanteringen av konfliktmineraler. Han är chefsläkare vid Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo och har i över 20 år hjälpt mer än 80 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld med både operationer och psykiskt stöd. Den holistiska vårdmetoden vid Panzisjukhuset har länge varit unik i landet, och 2018 tilldelades Dr Mukwege Nobels fredspris för arbetet med sjukhuset.
Denis Mukwege blir intervjuad
Foto: Anna Ledin Wirén. Maria Bard, Läkarmissionen & Dr Denis Mukwege

En starkt bidragande orsak till det sexuella våldet i Kongo är den stora mängden naturtillgångar och däribland konfliktmineraler. Dessa mineraler är bland annat viktiga för att tillverka mobiltelefoner, batterier och datorer. Under ett viktigt möte i Storkyrkan i Stockholm den 8 januari berättade Dr Mukwege om arbetet vid Panzisjukhuset och dess systersjukhus – där tusentals kvinnor fått hjälp att överleva och bygga upp sina liv igen efter att ha utsatts för ohyggliga övergrepp.

Sedan 2022 stöttar Ateas hjälpande händer Kyesherosjukhuset i Kongo, för att fler kvinnor och barn ska få ta del av den holistiska vårdmetoden som Panzisjukhuset erbjuder.

”Att Atea stöttar Kyesherosjukhuset så att kvinnor runt Goma kan få vård enligt Panzimodellen är en otroligt viktig insats.”

– På Panzisjukhuset har vi utvecklat den holistiska modellen som ger kvinnor möjlighet till fysisk läkning, känslomässig återhämtning, hjälp att skapa försörjning och på sikt ett hållbart återställande av hela samhällen. Men vi kan inte ta emot alla kvinnor som utsätts, vi behöver sprida modellen till fler platser. Att ett företag som Atea går in och stöttar Kyesherosjukhuset så att kvinnor runt Goma kan få vård enligt Panzimodellen är en otroligt viktig insats, säger Dr Denis Mukwege.

Konflikterna och det sexuella våldet har utövats i över 20 år, och har nyligen intensifierats.

– De stora ekonomiska intressen som finns för vårt land skapar en ovilja och rädsla att göra saker annorlunda. Men företag kommer behöva agera transparent, inte minst i en tid då konsumenterna blir allt mer medvetna. Det måste vara möjligt för kongoleser att leva i fred samtidigt som utvinningen av mineraler pågår. Vi måste agera tillsammans för att skapa fred och insyn i exploateringen och handeln med mineraler. Vi behöver följa spåren ända ned till den enskilda gruvan, säger Dr Denis Mukwege.

Ateas hjälpande händer kommer att fortsätta stötta Kyesherosjukhuset, för att säkerställa att kvinnor och barn i den östra delen av Kongo får den vård som krävs till följd av det sexuella våldet.

– Vi måste säkerställa att drabbade mammor och barn får rätt vård efter övergrepp, och att de får tillbaka sin framtidstro och livsglädje. Här är månadsgivarna till Ateas hjälpande händer avgörande, det är de som möjliggör att ytterligare ett sjukhus i Kongo får ta del av Panzimodellen. Jag är stolt över mina 700 kollegor som gör detta möjligt, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer.

Riktade insatser med tydligt fokus från Ateas hjälpande händer

Varje månad skänker över 700 Atea-medarbetare en liten del av sin lön till Ateas hjälpande händer – samtidigt som Atea går in och matchar gåvorna.

Atea har länge stöttat Dr Denis Mukwege och hans viktiga arbete för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i Kongo. Genom kontinuerliga gåvor från Ateas hjälpande händer har man med hjälp av stödet elektrifierat Panzisjukhuset och startat en avdelning för överlevare på Kyesherosjukhuset. Inom kort flyttas även neonatalavdelningen på Kyesherosjukhuset med hjälp av medel från Atea. Ateas hjälpande händer kommer under kommande två år fortsätta skänka gåvor till Dr Mukweges viktiga arbete – där varje gåva har ett tydligt mål.

Redan 2014 startade Atea ett upprop mot konfliktmineraler, och i dag drivs Atea Sustainability Focus (ASF) vars syfte är att påskynda omställningen mot mer hållbar it och sundare leveranskedjor globalt. ASF är en dialogplattform som driver förändring och förflyttning inom hållbarhetsfrågor i it-branschen. Problematiken kring konfliktmineraler är en central del i det arbetet.

Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager