Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2022-03-18

Ateas nya hållbarhetsstrategi samlar kraften från hela Norden

Nu tar Atea ett ännu större ledarskap för hållbarhet i it-branschen. Hållbarhet får en central plats i den gemensamma affärsstrategiska planen för 2024 och koncernens alla sju länder förstärker samarbetet inom hållbarhetsområdet, två viktiga steg i att implementera den gemensamma hållbarhetsstrategin som antogs 2020.

– Vi har en unik position på marknaden, en fantastisk möjlighet att hjälpa våra kunder i den hållbara omställningen med hjälp av it, säger Chiara Selvetti, Director Sustainable Business för Atea-koncernen.

I samband med att hållbarhetsarbetet blir allt mer centralt i bolaget får Chiara, som tidigare var hållbarhetschef i Sverige en ny koncernövergripande titel. Uppdraget handlar om att ytterligare stärka hållbarhetsarbetet med fokus på att driva förändring för Ateas kunder och partners. 

– Den stora frågan som diskuteras i styrelserummen världen över är hur företag förblir framgångsrika inom de planetära gränserna som mänskligheten inte vill överskrida. Denna fråga är central även för oss och hållbarhet byggs in i affärsmodellen, säger Chiara.

Förenklar hållbara val

Med sin marknadsledande position i Norden kan Atea hjälpa verksamheter uppnå sina hållbarhetsmål med hjälp av it. Det handlar om att identifiera, främja och skala befintliga lösningar samt underlätta hållbara val. För partners, innebär det att dialogen blir starkare genom att Atea får en gemensam röst för hela Norden.

– För att it och digitalisering ska kunna spela en avgörande roll i den hållbara utvecklingen av samhället så behöver it-branschen själv bli hållbar, säger Chiara.

ASF Forum ett steg på vägen

Det första fokusområdet för samarbete mellan länderna är initiativet Atea Sustainability Focus, en plattform för att samla it-köparnas röst inom hållbarhet. Med ASF engagerar Atea hundratals it-beslutsfattare som under åren har uttryckt en tydlig förväntan på branschen: de vill se en cirkulär, klimatneutral bransch som respekterar de mänskliga rättigheterna.

Omställningen kräver dialog och it-köparna är angelägna om att förstå branschens ambitioner och hur deras inköpskraft kan göra skillnad på riktigt. ASF Forum är mötesplatsen för engagerade it-köpare och den globala it-branschen. 

– Det är första gången vi gör eventet för hela Norden, med hubbar i Oslo och Köpenhamn. ASF Forum fokuserar på vad man som it-köpare och upphandlare kan göra här och nu, och vilka krav som kan ställas i samband med uppköp och hur man lyckas i det, säger Chiara. 

Leva som man lär

Fokuset på hållbara affärer förstärker det befintliga interna hållbarhetsarbete som drivs i koncernen av Andreas Antonsen, Director Corporate Responsibility och som fokuserar på Ateas ledningssystem för etiska, sociala och miljöfrågor.

Du hittar mer information om Ateas Hållbarhetsarbete i årets Hållbarhetsredovisning.

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef