Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-05-30

Innovativa idéer ska bli verklighet i Helsingborg – Atea bidrar med kunskap

På Innovationsdagarna i Malmö den 30 maj lanserar Helsingborgs stad en Innovationshubb som ska hjälpa staden att förverkliga sina digitaliseringsidéer. Atea finns med som partner och ska bidra med kunskap, erfarenhet och lösningar.

Helsingborg har redan kommit långt i stadens digitalisering, men vill nu öka takten. Detta görs genom att starta en Innovationshubb. Tanken är att hubben ska vara en kreativ plats där idéer kan testas och utvecklas för att i förlängningen bidra till att göra Helsingborg till en ännu attraktivare stad för sina medborgare, ge en ökad digitaliseringskompetens hos medarbetarna, samt en kostnadseffektiv utveckling.

I hubben kommer staden jobba utifrån principen öppen innovation, där offentliga och privata aktörer kommer samverka för gemensamt kunskapande. Helsingborgs stad kommer arbeta tillsammans med fyra externa partners, Öresundskraft, Sogeti, Ideon Open, samt Atea.

- Det känns fantastiskt roligt att få vara med och utveckla digitaliseringslösningar i Helsingborg. I en digitaliseringsprocess kan det vara både svårt och dyrt att ta fram bra lösningar. Att då våga testa olika idéer och pröva sig fram genom att arbeta agilt i en innovationsverkstad är ett bra sätt för att utveckla goda idéer, säger Peter Falk, Chef affärsutveckling & innovation på Atea.

Helsingborgs stad är först i Sverige med att etablera en sådan här accelerator för stadsinnovation. Hubben är inte en start-up arena eller ren idésluss, utan tar ett nytt grepp för att lösa stadens utmaningar genom att använda moderna innovations- och utvecklingsmetoder i ett transparent och öppet klimat istället för att upphandla stora färdiga system.

Martin Güll

- På detta sätt får vi in branschöverskridande kunskap i vårt innovationsarbete. Näringsliv och kommuner behöver samarbeta mer. Att vi har Atea med oss i detta projekt är väldigt roligt. De delar vår ambition och har både den kunskap och de erfarenheter som behövs för att driva på innovation i kommunen på ett helt nytt sätt, säger Martin Güll, CDO Chief Digital Officer i Helsingborgs stad.

Läs om hubben på hubben.helsingborg.se

 

Sven Alriksson
Sven Alriksson Chef Satsningsområden & Systemutveckling