Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-03-14

Flerfaldigt fredsprisnominerade Denis Mukwege inledningstalar på Atea Sustainability Forum i Almedalen

Atea står även i år värd för hållbarhetsforumet - Atea Sustainability Focus under Almedalsveckan. Detta år har Atea bjudit in Doktor Denis Mukwege som hyllas världen runt för sitt arbete för mänskliga rättigheter förknippade med utvinningen av konfliktmineraler i Kongo.

Det är få personer i världen som prisats mer för sina insatser för mänskliga rättigheter än Denis Mukwege. Han är bland annat flerfaldigt nominerad till Nobels Fredspris, har fått FN:s pris för mänskliga rättigheter, Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet och Olof Palmepriset.

Denis Mukwege är mest känd för att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld kopplat till handeln med konfliktmineraler i Kongo. Atea som kämpar aktivt för att öka medvetenheten kring utmaningarna i Kongos gruvor där konfliktmineraler till it-produkter utvinns, har i många år stöttat Denis Mukwege och hans team på Panzisjukhuset i Kongo.

- Denis Mukwege kan mycket väl vara en av de allra tyngsta gästerna under Almedalsveckan, så det är klart att vi är mycket stolta över att kunna presentera honom som inledningstalare på Atea Sustainability Focus Forum 2018, säger Magnus Sallbring, Kultur- och marknadsdirektör på Atea.

Hållbarhetsforumet Atea Sustainability Focus hade premiär i Almedalen år 2017. I år kommer forumet hållas den 5–6 juli och liksom förra året gästas av tunga internationella beslutfattare inom hållbarhet från den globala it-branschen. Även detta år finns en möjlighet för svenska hållbarhetsexperter att under en förmiddag delta i workshops och i direkta samtal med dessa internationella spelare ge uttryck för hur de vill att it-branschens hållbarhetsarbete ska utvecklas.

- Atea har en unik position i it-branschen och genom att anordna Atea Sustainability Focus Forum för andra året i rad åtar vi oss att sammanföra den globala it-industrins högsta beslutsfattare med representanter från den nordiska marknaden, vilka är väldigt långt fram i världen vad gäller hållbarhetskrav. Vårt mål är att skapa en internationell hållbarhetskonferens inom ramen för Almedalen under torsdagen och fredagen, säger Chiara Selvetti, Hållbarhetsspecialist på Atea.

Vilka fler som kommer att tala på Atea Sustainability Focus Forum 2018 släpps under våren.

Du kan redan nu anmäla dig här om du vill delta på Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen den 5–6 juli 2018.

Om Denis Mukwege

Chefskirurgen Denis Mukweges kamp mot sexuellt våld mot kvinnor i östra Kongo utgår från Panzisjukhuset i Bukavu, Kongo. Här opereras årligen mer än 1 500 patienter som utsatts för sexuellt våld kopplat till gerillagrupper som tjänar pengar på handeln med konfliktmineraler. Denis Mukwege har bland annat belönats med Olof Palmepriset 2008 Right Livelihood Award 2013 och med Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2014.

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef