Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-04-10

Atea stöttar doktorand – unikt samarbete mellan företag och universitet

Nu kör Umeå universitet igång med sin framgångsrika Företagsforskarskola igen. Atea är med och finansierar projektet genom att stötta en doktorand för forskning inom skolans digitalisering.

Att Atea går in och samfinansierar Företagsforskarskolan tillsammans med HP, Intel och Umeå universitet är unikt. Det är en vinn-vinn-situation som ger både doktoranden och företagen ny kompetens.

Tanken med Företagsforskarskolan är att skapa förutsättningar för samarbete mellan doktorand, näringsliv och offentlig sektor genom gemensamt finansierade forskningsprojekt, säger Ola Lindberg som är handledare inom forskarutbildningen i pedagogik vid Umeå universitet.

Syftet med forskningen är att förstå vilken betydelse skolledarskapet har för skolans digitalisering, något som är högst aktuellt i och med Regeringens digitaliseringsstrategi som antogs i höstas.

Vi vill att forskningen ska utröna vilka förutsättningar skolledare har att utöva ett strategiskt ledarskap med stöd av digitalisering, säger Ola Lindberg.

Atea är mycket engagerad i den svenska skolans digitalisering och detta är en unik chans att få vara med och påverka den framtida utvecklingen inom området.

För att lyckas med skolans digitalisering är betydelsen av ett bra ledarskap väsentligt. Genom denna forskning kommer vi lära oss mer om fallgropar inom digitalisering och styrkor hos en bra digital ledare, säger Örjan Johansson som är nationell affärsenhetschef för skola på Atea.

Atea stöttar doktoranden genom att tillsammans med Intel, HP och Umeå universitet bekosta dennes anställning under utbildningen. Doktoranden kommer ha sin arbetsplats vid universitetet, samt en tre månader lång praktik på Atea.

Det ska verkligen bli roligt att på nära håll få vara med och stötta svensk skolutveckling både akademiskt och kvalitativt på detta sätt och vi ser mycket fram emot att ta del av resultaten under projektets gång, säger Örjan Johansson.

Fakta om Umeå universitets Företagsforskarskola (FFS)

Doktoranderna ingår i en tvärvetenskaplig doktorandgrupp. Varje projekt i FFS bygger på ett samarbete mellan Umeå universitet och en extern organisation. Syftet är att öka doktorandernas anställningsbarhet, självständighet och innovationsförmåga. Som en del av FFS kommer personen även att ha en tre månaders praktik hos den externa organisationen utanför själva forskarutbildningen. 

Fakta om projektet:

Projektet genomförs inom Umeå universitets Företagsforskarskola och i nära samarbete med Atea Sverige AB, HP PPS Sverige AB och Intel.

Projektet i korthet
  • Tillsammans med HP och Intel stöttar Atea en doktorand för forskning inom skolans digitalisering.
  • Syftet med forskningen är att förstå vilken betydelse skolledarskapet har för skolans digitalisering.
  • Genom att studera adekvat digital kompetens för skolledare vill Atea bidra till en bättre skola.
  • Doktorandens forskning kommer att pågå i fyra år.
  • Vill du veta mer? Besök oss på SETTdagarna, eller kontakta oss.

Kontaktuppgifter:

Örjan Johansson, Atea, 08-477 47 54, orjan.johansson@atea.se

Ola Lindberg, Umeå Universitet, 070-604 57 67, ola.j.lindberg@umu.se

Örjan Johansson
Örjan Johansson Chef Skola