Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-02-27

Atea stödjer by i Kenya genom hjälp till självhjälp

Som ett steg i CSR-arbetet fortsätter Atea sitt samarbete med Hand in Hand. Denna gång genom att stödja en by i Kenya.
Foto: Tomas Blideman

Atea har investerat en summa pengar som gör det möjligt för den ideella organisationen Hand in Hand att driva ett entreprenörsprojekt i byn Githaruru i Kenya under drygt två år. Syftet är att främst ge kvinnor verktyg som lyfter dem och deras familjer ur fattigdom.

 Atea har tidigare donerat pengar till en by i Indien och det gav fantastiska resultat. I den byn går nu alla barn under 15 år i skolan och över 200 kvinnor i byn har startat egna verksamheter. Vi räknar med att byborna i Kenya ska få samma hjälp, säger Ebba Sang som är projektledare på Atea och ordförande för Ateas hjälpande händer.

Ebba Sang och Marianne Lindahl

I Kenya är behovet av stöd stort. En tredjedel av alla barn är undernärda och mer än halva befolkningen är arbetslös. Byborna är beroende av jordbruk, men klimatförändringarna har gjort det svårare att odla.

Genom Ateas investering kommer Hand in Hand kunna utbilda, främst kvinnor, i sparande, affärsmannaskap, ekonomi samt kunskap om klimatsmart jordbruk och torkresistenta grödor. De får även tillgång till mikrolån och rådgivning kring expansion, säger Marianne Lindahl på Hand in Hand.

Hand in Hand har redan besökt byn och byborna är mycket positiva och peppade inför utvecklingsprojektet.

Ateas engagemang och ambition, när det gäller att bidra och ta ett globalt ansvar för hållbar utveckling, är något att vara stolt över. Medarbetarna på Atea bidrar både själva och genom företaget – de är ett föredöme, säger Marianne Lindahl.

Om Ateas hjälpande händer

Ateas hjälpande händer är en fond med målet att bidra till att göra vår värld lite bättre. Fonden är en del i Ateas CSR-arbete som regelbundet stödjer angelägna ändamål.

Läs mer om Ateas hjälpande händer

Om Hand in Hand Sweden

Hand in Hand Sweden är en ideell förening med säte i Stockholm och som har systerorganisationer i flera länder, framförallt i Indien och Kenya. Hand in Hands vision är en värld utan fattigdom och barnarbete. Metoden är att bekämpa fattigdomen genom att hjälpa fattiga människor att hjälpa sig själva. Det gör Hand in Hand genom att utbilda och träna framförallt kvinnor i entreprenörskap och sedan, ibland med hjälp av mikrolån, hjälpa dem att starta egna företag. Genom familjens ökade inkomst låter föräldrarna barnen sluta arbeta för att gå i skolan. www.handinhand.nu