Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-01-19

Atea lanserar it-branschens viktigaste hållbarhetsrapport

It-branschen är enorm, både sett till omsättning och påverkan på samhällets utveckling. Här i Norden ställer kunderna höga krav kring hållbarhet vid inköp av it, vilket resulterat i att den nordiska it-branschen på många sätt är ledande inom hållbarhetsarbetet.

För att ta tillvara på den kunskapen och hjälpa den globala it-branschen i sitt hållbarhetsarbete skapade därför Atea under 2017 ASF - Atea Sustainability Focus. I samband med detta grundades ett Advisory Board, med utvalda betydande aktörer som tex IKEA, H&M, Alfa Laval och LKAB som alla på olika sätt påverkar och påverkas av it-branschens hållbarhetsarbete. Atea har även samlat in underlag från 250 it-köpare runt om i Norden samt gjort en större branschanalys med hjälp av Kungliga Tekniska Högskolan för att få en helhetsbild av branschens hållbarhetsarbete.

Resultatet av initiativet blev en omfattande hållbarhetsrapport som presenterades under Ateas partnermöte på Folkets hus i Stockholm den 18 januari. På mötet fanns över 200 representanter från den globala it-industrin på plats. Rapportens budskap var tydligt - det absolut viktigaste för att skapa ett bättre hållbarhetsarbete inom it-branschen är ökad transparens i leverantörskedjan. En lösning på detta kan enligt rapporten vara ett gemensamt rapporteringssystem med tydliga KPI:er.

Rapporten lämnades över till Bob Mitchell, Vice President på Responsible Business Alliance, RBA, som är den globala branschorganisation som driver hållbarhetsfrågan inom it-branschen.

Vill du veta vilka fler områden som är viktiga för it-branschens hållbarhetsarbete och läsa rapporten i sin helhet? Besök atea.se/asf för att ta del av rapporten.

Mer information

Magnus Sallbring
Magnus Sallbring Kultur- och marknadsdirektör