Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-03-22

Atea gör Sveriges skolor digitalklara

Regeringens digitaliseringsstrategi ger många möjligheter för den svenska skolan, men ställer också många frågor på sin spets. Hur ligger vi till idag? Hur kommer vi igång? Vad ska vi fokusera på? Det är i syfte att hjälpa skolor svara på dessa frågor som Atea tagit fram verktyget Digitalklar.
Örjan Johansson

- Vår tanke med detta appbaserade verktyg är att hjälpa rektorer och förvaltningschefer i svenska skolor att ta reda på hur deras nuläge ser ut och vilka styrkor och svagheter som finns i verksamheten. När man vet det blir det så mycket tydligare att förstå vad som behöver göras framåt, säger Örjan Johansson som är en av initiativtagarna till Digitalklar. 

Verktyget är indelat i sju nyckelområden. Sex av dessa utgår från digitaliseringsstrategin och det sista utgår från de krav som ställs i den nya Dataskyddsförordningen. Tillsammans med Atea guidas skolledaren igenom dessa områden för att själv uppskatta hur långt verksamheten kommit. Genomgången tar cirka en halvtimme och är kostnadsfri.

- De fyrtio skolor som hittills har testat verktyget är mycket positiva till det. Om en skola i kommunen testar verktyget vill de genast rekommendera det till fler, säger Örjan Johansson. 

Enligt Örjan Johansson blir det en aha-upplevelse för skolorna när de får svart på vitt vad som behöver göras och resan mot målet blir genast mycket tydligare eftersom varje område tydligt graderad med rött, gult eller grönt ljus beroende på hur långt de kommit.

- Gemensamt för de som hittills testat verktyget är att skolorna verkar vara något bättre på att tillgodose kravet på antal digitala enheter i skolan, men mindre trygga när det kommer till kompetens kring programmering och säkerhetsfrågor. Men vi har också konstaterat att svenska skolor inte är riktigt där de borde vara när det kommer till digitalisering och att alla har något att jobba på, säger Örjan.

Hur går man vidare efter ett test med Digitalklar?

- Atea har specialister som genomför seminarium inom alla sju områden. Under ett seminarium fördjupar vi oss i något av de sju nyckelområdena och skolan får sedan ett underlag som hjälper dem jobba vidare med sin egen strategi inom just detta område. Vi kan sedan hjälpa skolan med att förverkliga strategin inom alla områden.

Digitalklar undersöker följande områden:

  1. Säkerhet
  2. Digitalt hållbart ledarskap
  3. Digitalt innehåll
  4. Digital kompetens och programmering
  5. Infrastruktur, teknisk- och pedagogisk support
  6. Digitala enheter
  7. Effektivitet och integration

Mer information, kontakta

Örjan Johansson
Örjan Johansson Chef Skola