Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-05-02

Atea accelererar hållbarhetsarbetet och utser Chiara Selvetti som hållbarhetschef

Atea arbetar intensivt och långsiktigt med att öka fokus på hållbarhet i it-branschen. När Chiara Selvetti nu blir hållbarhetschef görs också en organisationsförändring med en helt ny avdelning som kommer ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå.
Chiara Selvetti

Utmaningarna kring hållbarhet inom it-branschen är många. För att öka fokus på den globala it-branschens hållbarhetsarbete tog Atea under 2017 initiativ till ASF - Atea Sustainability Focus som syftar till att accelerera den globala it-branschens hållbarhetsarbete. I och med att Atea nu formar en ny hållbarhetsavdelning tas nästa steg i detta arbete. På den nya avdelningen kommer fem specialister arbeta fokuserat med att driva dessa frågor gentemot it-branschen generellt och Ateas kunder och partners specifikt. 

​– Den unika plattformen som vi skapat med ASF kommer integreras med vårt arbete med miljö och sociala frågor både internt och i leverantörskedjan, samt gentemot våra kunder. Med denna omorganisation accelererar vi vår hållbarhetspåverkan, säger Ateas nyutnämnda Hållbarhetschef Chiara Selvetti.

En omorganisation som gynnar kunderna 

Chiara Selvetti som tillträder sin nya tjänst den 2 maj menar att det finns tre aspekter på hållbar it. Den första är att minimera den negativa påverkan som är kopplad till produkter och tjänster inom it, den andra är att säkerställa en hållbar användning av it och den tredje aspekten är att förverkliga den stora potentialen av it för att främja ett hållbart samhälle.

​– Vi ska satsa på att leverera hållbar it ur alla dessa tre aspekter. Detta kommer gynna både kunder och leverantörer eftersom vi kommer kunna ge bättre stöd till kunderna och uppmuntra våra leverantörer att utveckla hållbar innovation, säger hon.

Hållbarhet går hand i hand med företagskulturen

Att Atea gör den här förändringen är också ett kvitto på att hållbarheten fortsätter integreras i olika delar i bolaget. 

​– Atea är ett värderingsdrivet bolag och här går hållbarhetsarbetet hand i hand med företagskulturen. Det betyder att vi kan satsa energier på att stödja olika verksamhetsdelar kring hur vi levererar ambitiösa mål och integrerar hållbarhet i kärnprocesser, säger Chiara Selvetti.

Större fokus både på hållbarhet och kvalitet

För Atea är den här förändringen en tydlig markör för vart bolaget är på väg både vad avser hållbarhet men även avseende riskhantering och kvalitet.​

Mattias Hedberg

– Den ständigt föränderliga omvärlden kräver ett ökat fokus både på hållbarhet och compliance. Tidigare har båda dessa områden legat under samma avdelning, men nu delas de upp i två delar och då det blir det större fokus på vart och ett, säger Chiara Selvetti.

Ateas nuvarande hållbarhetschef Mattias Hedberg kommer att bli ansvarig för den avdelning inom Atea som arbetar med riskhantering och kvalitet.

RBA står näst på agendan

Närmast kommer Chiara Selvetti att åka till RBA (Responsible Business Alliance) Leadership Circle i Washington tillsammans med Ateas Kultur- och Marknadschef Magnus Sallbring för att fortsätta arbetet med ASF.

​– I arbetet med ASF kom vi fram till att det som nordiska it-bolag sätter främst i hållbarhetsarbetet är transparens. Inför 50 hållbarhetsledare i it-branschen ska vi nu presentera innehållet i ASF. Det här innebär en stor möjlighet för oss att tillsammans med våra kunder sätta agendan för det framtida hållbarhetsarbetet inom it-branschen. 

Fakta

Chiara Selvetti - hållbarhetsexpert med lång erfarenhet

Chiara Selvetti är italienska och har bott i Sverige i drygt fyra år. Hon har en gedigen bakgrund och har arbetat med internationell hållbarhetsutveckling i 12 år De tio senaste åren har hon arbetat på tre olika kontinenter (Afrika, Asien och Europa).

Erfarenhet i korthet:

  • Ansvar för hållbarhet inom leverantörskedjan på Atea sedan 2016.
  • Som diplomat i bl.a. Rwanda arbetade hon med hållbar näringslivsutveckling och konflikmineraler och bidrog till utformning av de Globala målen för hållbar utveckling.
  • Arbetade för FN med arbetsfrågor i Vietnam.

Läs mer om ASF, Atea Sustainability Focus

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef